Jerko Ivanović Lijanović na HTV-u predstavio program neovisne liste za dijasporu

JERKO IVANOVIĆ LIJANOVIĆ predstavio je večeras na HTV-u program svoje neovisne liste za 11. izbornu jedinicu u kojoj svoje zastupnike u Hrvatskom saboru bira dijaspora, istaknuvši da je za promjenu odnosa Hrvatske prema BiH kako bi te dvije susjedne države mogle zajedno ući u EU.

Program se temelji na otvaranju granica između dviju država kako bi BiH izišla iz izolacije i zajedno s Hrvatskom ušla u EU, rekao je Lijanović.

Zauzima se da se dio dobiti od, po njegovim procjenama, 200 milijuna konvertibilnih maraka koje Hrvatska ostvaruje u BiH, zadrži u toj zemlji, što bi pomoglo razvoju BiH.

Prošlu i sadašnju vlast kritizirao je zbog, kako je rekao, neprimjerena odnosa prema BiH. "U prvom razdoblju hrvatska je vlast u BiH imala aktivnu ulogu, ali na štetu BiH, a u drugom razdoblju imala je pasivnu ulogu, također štetnu za BiH", rekao je Lijanović.

Ako kandidati njegove liste uđu u Sabor, zauzimat će se, kako je kazao, za posebnu izbornu jedinicu za hrvatske državljane u BiH, što bi omogućilo osam do deset zastupnika koji bi primjereno zastupali interese Hrvata u BiH.

Biračima je poručio da glasuju za kandidate za koje vjeruju da će rješavati njihove probleme, "a ne za one koji će odlučivati umjesto njih".

Pročitajte više