Jeruzalem: Žužul razgovarao s Katsavom

RAZGOVOR s izraelskim predsjednikom Mosheom Katsavom još je jednom potvrdio obostranu želju Hrvatske i Izraela za jačanjem sveukupnih odnosa između dvije zemlje, rekao je u utorak poslijepodne u Jeruzalemu hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Žužul je u utorak poslijepodne razgovarao s Katsavom u njegovoj rezidenciji u Jeruzalemu.

"Tijekom razgovora s izraelskim predsjednikom Mosheom Kastavom ponovljena je obostrana želja za učvršćivanjem odnosa, posebice gospodarskih", rekao je Žužul nakon sastanka.

Hrvatski je šef diplomacije kazao da je s Katsavom razgovarao i o konkretnim investicijama pogotovo u području poljoprivrede, a tijekom razgovora, kako je kazao, zaokruženo je sve ono o čemu je hrvatsko izaslanstvo tijekom svog boravka u Izraelu razgovaralo s visokim izraelskim dužnosnicima.

"Dobili smo čvrsto uvjerenje da je Izrael spreman za novu fazu odnosa s Hrvatskom, a to je i naš stav", zaključio je Žužul.

Hrvatski ministar u ponedjeljak je u Jeruzalemu razgovarao sa svojim domaćinom, izraelskim ministrom vanjskih poslova Sylvanom Shalomom, te s premijerom Arielom Sharonom.

Dvije su strane nakon svih razgovora isticale dobre političke odnose između Hrvatske i Izraela, te potrebu jačanja gospodarskih odnosa.

Gospodarska razmjena između dvije zemlje, unatoč velikog potencijala, prošle je godine iznosila samo 15 milijuna dolara. Žužul je kazao kako vjeruje da će i njegov posjet Izraelu označiti i bolji razvoj gospodarskih odnosa, budući da s izraelske strane postoji veliki interes za ulaganja u Hrvatsku. Izrael je dosad u tranzicijske zemlje, poput na primjer Poljske i Mađarske, uložio nekoliko milijardi dolara.

Shalom je u ponedjeljak najavio da će Izrael do kraja ove godine otvoriti svoje veleposlanstvo u Zagrebu, a to je potvrdio i premijer Sharon. Dvije su strane najavile i daljnji nastavak političkog dijaloga, a još tijekom ove godine u službeni posjet Izraelu trebao bi doputovati hrvatski premijer Ivo Sanader, te predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Svoj višednevni boravak u Izraelu Žužul će završiti u srijedu posjetom uglednom izraelskom institutu Weizmann.

Pročitajte više