Jesen u lipnju: Zaboravite na kupanje, kiša, pljuskovi i grmljavina obilježit će vikend pred nama

Foto: 123rf

PROMJENLJIVO oblačno, povremeno s kišom i pljuskovima s grmljavinom, osobito na Jadranu i područjima uz Jadran, a u Dalmaciji se očekuju i lokalno izraženiji pljuskovi, pri čemu će biti i sunčanih razdoblja, češće poslijepodne, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za petak.

Vjetar na kopnu većinom slab, a na Jadranu će umjereno do jako jugo poslijepodne slabjeti.

Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana ujutro ponegdje umjerena bura.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 20 do 25 stupnjeva Celzijevih, a na istoku moguće malo viša.

Kišni vikend na Jadranu

Promjenjivo će se nastaviti tijekom subote, osobito na Jadranu, piše Crometeo. Više sunčanih razdoblja u Dalmaciji, gdje će samo povremeno i ponegdje biti slabih pljuskova, ponegdje praćenih grmljavinom. Promjenjivije na sjevernom Jadranu, osobito u zaleđu Kvarnera, gdje će kiša biti češća i obilnija. Kasno popodne i navečer na sjevernom Jadranu jače naoblačenje s kišom, pljuskova i grmljavinom, a ponegdje i izraženijim grmljavinskim nevremenom s tučom. Puhat će umjereno do pojačano jugo, na moru u drugom dijelu dana ponegdje i jako, a kasno navečer na moru sjevernog Jadrana okretanje vjetra na umjeren do jak lebić. Temperature zraka bez veće promjene u odnosu na petak.

U nedjelju promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, a u dijelovima Dalmacije ponegdje je moguće jače nevrijeme s obilnijim oborinama. Puhat će jugo, na sjevernom Jadranu i lebić, a vjetar će posvuda slabiti tijekom dana. Najviše dnevne temperature zraka većinom od 20 do 27°C.


Promjenjivo će se u ponedjeljak zadržati u Dalmaciji, a od utorka vrijeme će postupno početi smirivati. Detaljniju tjednu prognozu vremena pročitajte u ponedjeljak ujutro na našem portalu.

Oblačno i u unutrašnjosti

U petak prijepodne većinom oblačno, u zapadnijim krajevima s kišom. Poslijepodne djelomično razvedravanje, ali su posvuda mogući kratkotrajni lokalni pljuskovi s grmljavinom. Puhat će većinom slab vjetar sjevernih smjerova. Temperatura će biti samo malo niža, dakle nije riječ o nekom drastičnom zahlađenju pa će najviša dnevna temperatura biti od 21 do 26 Celzijevih stupnjeva.

U subotu će povoljnije biti u prvom dijelu dana. U većini mjesta bit će suho i barem djelomično sunčano. Poslijepodne novo naoblačenje, a kako se bližimo večeri tako će se kiša i pljuskovi s grmljavinom širiti na veći dio unutrašnjosti. Zapuhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 10 do 15, ponegdje uz kratkotrajnu maglu, a tijekom dana bit će toplo i sparno uz najvišu dnevnu temperaturu od 23 do 28 Celzijevih stupnjeva.

Nedjelja nam donosi puno oblaka, a povremeno može biti kiše i pljuskova. Čini se više oborina u noći i prijepodne, a poslijepodne su moguća i kraća sunčana razdoblja, ali su i dalje mogući lokalni pljuskovi s grmljavinom. Vjetar će okrenuti na sjeverni, u Slavoniji umjeren sjeverozapadni. Umjereno će osvježiti pa će temperatura biti uglavnom između 17 i 23 Celzijeva stupnja.

I početak novog tjedna donosi nestabilno vrijeme, ali uz malo više sunca.

Mokri i skliski kolnici

Mokri su i skliski kolnici mjestimice u Istri, Hrvatskom primorju, Dalmaciji, Lici, Gorskom kotaru i središnjoj Hrvatskoj, a magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice u Lici i na autocesti A1 između čvora Otočac i tunela Sveti Rok, izvijestio je u petak Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog prometne nesreće zatvorena je državna cesta Velika Gorica-Sisak (DC30) u mjestu Staro Čiče. Obilazak je lokalnim cestama.

Zbog radova je zatvorena autocesta A7 između čvorova Šmrika i Križišće u smjeru Rijeke, a između čvorova Hreljin i Šmrika u smjeru Krka vozi se usporeno kroz zonu radova.

Do 15. lipnja, radnim danima od ponedjeljka do petka, od 8 do 13 sati i od 15,20 do 18 sati zatvara se državna cesta DC52 u Vrhovinama (zbog radova na križanju željezničke pruge Oštarije-Knin-Split). Obilazak: Zalužnica-Čovići-Lički Osik-Korenica-Borje (DC52) i obrnuto. U petak, 10. lipnja od 8 do 17 sati zbog radova na državnoj cesti DC302 Poreč-čvor Baderna na dijelu servisne zone Buići-Poreč vozit će se uz privremenu regulaciju prometa.

Dvosmjerno se vozi na autocestama A2 Zagreb-Macelj između naplatnih postaja Zaprešić i odmorišta Jakovlje, A3 Bregana-Lipovac između čvorova Novska i Okučani u zoni radova te jednom tunelskom cijevi kroz tunel Malu Kapelu na autocesti A1.

Za sav promet zatvorene su državne ceste: DC1 u Krapini (obilazak za osobna vozila je gradskim ulicama, a za teretna autocestom A2 Zagreb-Macelj između čvorova Krapina i Đurmanec); DC10 od čvora Dubrava do spoja s državnom i županijskom cestom u Cugovcu (obilazak je kroz Vrbovec); DC48 Baderna-Pazin na dionici Šurani-Kičer (kod Tinjana); spoj državnih cesta DC219 Ulica Domovinskog rata i DC1 Vukovarska ulica (bivša Splitska ulica) u Sinju.

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

Na graničnim prijelazima promet teče bez ograničenja.

 

Pročitajte više