Jeste li znali da su bake i djedovi obavezni brinuti za unuke? Dio se pobunio

Ilustracija: 123rf

SINDIKAT umirovljenika Hrvatske i Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo zatražili su u petak izmjenu Obiteljskog zakona i Zakona o privremenom uzdržavanju u dijelu koji se odnosi na obvezu baka i djedova na uzdržavanje unuka jer se time ugrožava materijalno, psihološko i zdravstveno stanje starijih osoba.

Sindikat i udruga pozvali su Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na izmjene zakona upozorivši da im se obraćaju starije osobe radi besplatne pravne pomoći u predmetu ovrha radi prisilne naplate uzdržavanja za unuke, dok istodobno nemaju novca ni za vlastite potrebe.

"Osim toga, prijeti im mogućnost gubitka prava vlasništva nad jedinom nekretninom u kojoj stanuju", kažu sindikat i udruga dodajući kako to psihološki negativno djeluje i loše utječe na njihovo zdravstveno stanje.

Zakonska obaveza

Pritužbe starijih osoba, koje se žale na institut uzdržavanja unučadi, odnose se na Obiteljski zakon uveden 2014. godine. Njime se propisuje mogućnost da bake i djedovi po roditelju koji ne plaća uzdržavanje, a dužan ga je plaćati, budu sudski prisiljeni plaćati uzdržavanje unucima (supsidijarni obveznici), "što se kruto koristi na njihovu štetu".

U priopćenju sindikat i udruga naglašavaju da kod donošenja zakonskih rješenja ne treba voditi računa samo o materijalnoj dobrobiti djeteta nego i o emocionalnom odnosu članova obitelji jer najčešće su djeca traumatizirana zbog obiteljskih sukoba vezanih uz uzdržavanje.

Upozoravaju da se u Hrvatsku uvode pravila kojima se širi krug obveznika uzdržavanja umjesto uspostave učinkovitog mehanizma naplate uzdržavanja od roditelja.

Stoga sindikat i udruga predlažu osnivanje alimentacijskog fonda koji bi se aktivirao u slučajevima kada roditelj zbog gubitka posla ili bolesti ne može podmirivati financijske obveze prema djetetu određene pravomoćnom sudskom odlukom. Također bi bili razrađeni kriteriji za djedove i bake koji opravdano ne mogu preuzeti obvezu uzdržavanja unuka.

Pročitajte više