Jesu li anoreksija i bulimija autoimuni poremećaji?

ANOREKSIJA i bulimija možda su autoimuni poremećaji, izvijestili su švedski znanstvenici u stručnom časopisu Američke akademije znanosti ´Proceedings´.

Švedski su istraživači iznijeli prve dokaze koji pokazuju da mozak osobe koja pati od anoreksije ili bulimije možda napadaju vlastita antitijela.

Ti bi poremećaji, prema tome, ušli u skupinu autoimunih poremećaja poput reumatoidnog artritisa i multiple skleroze koji se javljaju kad imunološki sustav počne napadati dijelove vlastitoga tijela.

Potvrde li se prvi rezultati, radikalno će se promijeniti i način liječenja anoreksije i bulimije, poremećaja koji su se tradicionalno svrstavali u poremećaje ponašanja i razvoja.

Serguei O. Fetissov s Karolinska instituta u Stockholmu i njegovi suradnici pretpostavili su da u anoreksičnih i bulimičnih pacijentica vlastita antitijela napadaju hipotalamički sustav u mozgu koji je odgovoran za unos hrane.

Kako bi provjerili pretpostavku, analizirali su krv pacijentica. Analizom su otkrivena antitijela koja su, kad su unesena u mozak i hipofizu štakora napala stanice zadužene za proizvodnju tri specifična neuropeptida koji imaju odlučujuću ulogu u izmjeni tvari u tijelu, a glavna im je zadaća osigurati energetsku opskrbu cijelog organizma.

Još nije jasno djeluju li i kako antitijela u mozgu žena s poremećajima u prehrani. Znanstvenici pretpostavljaju, da imunološki sustav napada izravno živčane stanice ili djeluje neizravno ometajući kontrolu uzimanja hrane.

Pročitajte više