SDP-ovci, uništili ste ekonomiju. Začepite!

Foto: Index, Hina

SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar rada Mirando Mrsić oštro rogobori proziv Prijedloga akcijskog plana za rasterećenje gospodarstva, koji po Mrsićevoj ocjeni ukida zaštitu na radu. Dok je Mrsić bio na vlasti pitao sam se je li zao ili samo glup. Budući da sam čitao da je vrhunski doktor, a doktori nisu budale, naginjao sam objašnjenju da je jednostavno onaj dio njegovog mozga i karaktera koji ne liječi ljude – sadističko birokratsko staljinističko bezosjećajno ljudsko dno. Ne, sad vidim da je ipak vjerojatno samo budala.

Njegovi propisi su samo maltretirali i bili teret

Za vrijeme njegovih četiri godine vidjeli smo takvu eksploziju propisa, pravilnika, besmislica i debilana, da kad u nekoj maloj firmi poput moje čovjek želi otići na nešto tako trivijalno kao neplaćeni godišnji administracija i knjigovodstvo (outsourcano) dobiju panic attack. Kako pita Saša Cvetojević – Kome je i kakvu korist dala suluda evidencija rada na minutu? Koju ionako i vi i mi fejkamo? Kome je koristila fiskalizacija e-commercea i računa plaćenih karticom? Kome je ikakvu korist donijelo još čitav niz propisa i zakona čija je jedina svrha da inspektorima u ruke da alat za potencijalno maltretiranje i kažnjavanje kad dobiju onu legendarnu naredbu "nađi im nešto, bilo što".


Skoro svi propisi doneseni za mandata štetočine Mrsića su ili dodatni teret i maltretiranje za male firme, ili ih svi fejkaju od prve do zadnje karike u lancu jer se drugačije i ne mogu provoditi. Mrsić to naravno ne kuži jer je njegov kontakt sa stvarnim svijetom manji od onog kod bolesnika u naprednom stadiju shizofrenije.

I da jednom za svagda odjebemo debilne teze da takva hrpa pravila od nečega "štiti radnike", kako lik trkelja, pokušavajući biti vjeran doktrini socijaldemokracije, 1955 vintage. Ne štiti nikog, u normalnim firmama radnicima smeta koliko i poslodavcima. Normalnim radnicima u normalnim firmama 21 stoljeća tvoja zaštita Mrsiću ne treba, treba im sto stvari, ali tvoje daveži o visini radnog stola i evidenciji broja minuta u uredu najmanje od svega, i kad ni to ne vidiš jer si ograničen, jasno je zašto današnju "ljevicu" na izborima može satrat svatko od Trumpa do retardiranog pekinezera.

Od sve te planine teških budalaština i alata za maltretiranje firmi, ali i radnika, meni je jedna epizoda ostala kao najbolji opis karaktera ovog sitnog, jadnog uma staljinističkog aparatčika. Negdje usred mandata zapeo je da se uvede zakon ili pravilnik o alkoholu na radnom mjestu. Dakle, alkohol je u ovoj zemlji jako precizno i obilato reguliran – od prodaje, trgovine, licenciranja i taksi, do korištenja (ne smiju maloljetnici, ne smije se na javnim mjestima, a vožnja i upravljanje strojevima u pijanom stanju pokriveni su zasebnim setom zakona – kako se dotični provodi i poštuje druga je priča, ali definitivno je odavno tu). Taksist ne smije voziti pijan, taj zakon je već tu, bagerist ne smije raditi pijan, i taj zakon je već tu, iako se provode zakurac kao i većina postojećih zakona ali to je drugi par rukava i problem za ministarstvo pravosuđa.

"Što ako netko dođe sa 0,5 promila za kontrolni pult nuklearne elektrane?"


Čemu neki NOVI, dodatni zakon o alkoholu na radnom mjestu? Da netko može obilazit gradilišta i maltretirati šljakere kaznama kad u pauzi gaze parizer i Žuju, što šljakeri rade od stoljeća sedmog? Ili mi u medijima, najbolje kolumne napisao sam nakon dvije pive, i nećeš mi to oduzeti Mrsiću, tako ti šerijata tvog staljinističkog birokratskog.

Kako je dakle staljinist Mirando pravdao donošenje ovog zakona, i "zaštitu radnika"? Bez pardona i bez ikakvog ironijskog odmaka zapitao se s govornice "što ako netko dođe sa 0,5 promila za kontrolni pult nuklearne elektrane?".... u zemlji koja ima točno NULA nuklearnih elektrana i plan da ih gradi još manje od nula. Krunski argument!

Mrsić - tipični SDP-ovski štetočina

I rest my case. To je sve što trebate znati. To je slika uma ove tipične SDP-ovske štetočine – maltretiraj sve i svakog uvođenjem nekog novog pravila, temeljenog na argumentu koji s Hrvatskom ima veze koliko i svijet Star Warsa. Samo nek buja birokracija. A sve skupa je ionako neprovedivo u praksi, zar će na ulazu u (nepostojeće) nuklearne elektrane stajati ljudi s dragerima? Birokratska ludost na sto razina!

I on sad ima obraza nekog napadati zbog iznesene želje da se ta opterećenja i birokratske pizdarije smanje?

PS. Ovoj sadašnjoj vladi isto ne vjerujem ništa i o njima sve najgore, samo da i to uđe u zapisnik. I svatko smije ovu vladu napadati – svih 4 milijuna Hrvata sa svih mogućih pozicija.... ali Mirando Mrsić, koji je svim ljudima u svim firmama zagorčao život više nego će njegov nasljednik u 20 godina – e baš on NEMA to pravo, i treba mu ga oduzeti ustavnom odredbom.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više