Jesu li uragani i tajfuni krivi za snažne potrese?

TERENSKA studija znanstvenika Shimona Wdowinskog sa Sveučilišta u Miamiju pokazala je da su tropske ciklone te uragani i tajfuni koje nose sa sobom, možda povezani sa snažnim potresima koji su 2010. godine pogodili Haiti i Tajvan.

"Vrlo vlažno vrijeme s kišom je 'okidač'", kazao je Wdowinski te dodao kako takvo vrijeme pokreće tisuće odrona i drugih "kretanja" tla koje miče materijal sa Zemljine površine te potiče pomicanje rasjeda, piše Science Daily.

Nakon tajfuna Morakot dva snažna potresa

Wdowinski i njegovi kolege s Međunarodnog sveučilišta Florida su analizirali podatke od potresa jačine veće od 6 stupnjeva u Tajvanu i Haitiju te su pronašli visoki stupanj povezanosti tih snažnih potresa i vrlo vlažne sezone tropskih ciklona u razdoblju od četiri godini.


Nakon tajfuna Morakot, Herb i Flossie u roku četiri godine su se događali snažni potresi u planinskom području Tajvana. Nakon tajfuna Morakot 2009. godine su slijedila dva potresa jača od 6 stupnjeva iste godine i 2010. godine.

Znanstvenici "sele" na Filipine i u Japan

Tajfun Herb iz 1996. godine je "donio" potres jačine 6,2 stupnja dvije godine kasnije i 7,6 stupnjeva snažan potres godinu kasnije. Nakon tajfuna Flossie 1969. godine je tri godine kasnije regiju pogodio potres jačine 6,2 stupnja.

Katastrofalan potres jačine 7 stupnjeva u Haitiju je došao godinu i pol nakon što su dva uragana i dvije tropske oluje pogodile otok u razdoblju od 25 dana. Nakon ovog istraživanja, znanstvenici u potrazi za potvrđivanjem svoje teorije se "sele" u druga područja koja su pogodili snažni potresi, na Filipine i u Japan, a u kojima su također česte tropske oluje.

Pročitajte više