JOAQUIM CHISSANO SIGURAN DA AFRIKA MOŽE "IĆI PUTEM" KOJIM IDE AZIJA

Mozambički predsjednik Joaquim Chissano izjavio je u srijedu u Maputu da bi Afrika mogla "ići istim putem" kojim ide Azija, dok je njegov južnoafrički kolega Thabo Mbeki kazao da bi se trebala ugledati na Europsku uniju i način na koji ona odgovara na "nerazvijenost" na svom području.

"Ako su Azijci uspjeli, siguran sam da smo i mi u Africi kadri ići istim putem", kazao je Chissano prvog dana Afričkog summita u oragnizaciji Svjetskog gospodarskog foruma (WEF).

"Moramo ići putem azijskih zemalja i surađivati, a ne ovisiti o milostinji", dodao je, istaknuvši ipak da Afrika mora pronaći poseban put i da je "kopija nekad lošija od originala".

"Siguran sam da će naš kontinent biti gospodarski 'success story'", dodao je Chissano, predsjedatelj Afričke unije (UA).

Mbeki je žestoko napao Sjedinjene Države, "jako moćnu" zemlju koja ne bi smjela rabiti svoju moć kako bi drugima "nametala" svoje ponašanje.

Govoreći o američkom sustavu, južnoafrički predsjednik je istaknuo da Afrika mora paziti da "ne izgradi društveni sustav koji će odbaciti ljude zato što ne pronalaze svoje mjesto u tržišnom gospodarstvu".

Na trodnevnom summitu pod nazivom "Uključiti poslovni svijet u razvoj" okupilo se više od šesto sudionika - političkih čelnika, direktora poduzeća, sindikalnih čelnika i čelnika nevladinih organizacija.

(Hina) xvrad ymaš

Pročitajte više