Joca Amsterdam zna gdje su Zagorčevi dijamanti?

JEDNO od ključnih pitanja koje će biti postavljeno Sretenu Jociću, zvanom Joca Amsterdam, u pregovorima o dodjeljivanju statusa zaštićenog svjedoka, bit će navodno i ono gdje su dijamanti vrijedni pet milijuna dolara koje je iz sefa Ministarstva obrane Republike Hrvatske, prema optužnici, ukrao general Vladimir Zagorec. Podsjetimo, Zagorec je početkom ožujka ove godine nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog krađe dijamanata iz MORH-a 2000. godine.

"Hrvatske vlasti su uvjetovale dodjeljivanje statusa Jociću time da otkrije gdje su dijamanti koje je general Zagorec odnio iz sefa Ministarstva odlazeći sa dužnosti pomoćnika hrvatskog ministra obrane, 2000. godine. Zagorcu je sedam godina ranije, 1993., dijamante predao njemački draguljar Josef Rothaichner kao osiguranje za posao kupovine oružja. U to vrijeme počeli su i kontakti Zagorca i Jocića, koji su zajedno kupovali oružje za hrvatsku, odnosno za srpsku vojsku", rekao je za Blic neimenovani izvor "iz vrha srpske vlasti".

Sam Jocić je u travnju ove godine priznao sudu kako se u to vrijeme bavio kupnjom oružja, a izvor Blica tvrdi da hrvatska policija ima saznanja o Zagorčevim i Jocićevim kontaktima iz tog perioda i zajedničkim poslovima sa tada najvećim trgovcima oružjem: "Njihovi kontakti nastavljeni su i nakon rata. Jocić se upleo u Zagorčeve poslove i nakon što je umirovljeni general osuđen zbog krađe dijamanata na sedam godina zatvora. Zagorčev odvjetnik javno je potvrdio da se sastajao sa Jocićem. Pregovarali su da Jocić otkupi Zagorčeve nekretnine, koje su procijenjene na 100 milijuna eura. Upravo u to vrijeme rasvijetljeno je ubojstvo Ivane Hodak, kćeri odvjetnika Zvonimira Hodaka, koji brani Zagorca, glavnog Petračevog protivnika".

Isti izvor navodi: "Hrvatska policija vjeruje da je Zagorec dijamante sakrio na sigurno i da je to izveo preko Sretena Jocića. Ukoliko otkrije gdje su sporni dragulji, Jocić bi mogao računati na status svjedoka suradnika".

I.M.
Foto: Cropix

Pročitajte više