Joe Biden danas prima četvrtu dozu cjepiva protiv covida

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden danas prima drugu booster dozu protiv koronavirusa, objavila je Bijela kuća. Biden (79) će primiti četvrtu dozu cjepiva nakon što se obrati javnosti na novoj vladinoj web stranici COVID.gov, koja bi trebala pomoći u odgovoru na pandemiju te pružati informacije o testiranju i cijepljenju. 

"Dozu će mu dati član medicinskog osoblja Bijele kuće", rekao je glasnogovornik. 

Biden će primiti cjepivo dan nakon što su Sjedinjene Države odobrile četvrtu dozu cjepiva Pfizera/BioNTecha ili Moderne za osobe starije od 50 godina jer vlasti upozoravaju na potencijalni novi val potaknut BA.2 podvarijantom omikrona. 

Bidenove glasnogovornice nedavno imale koronu

Agencija za hranu i lijekove priopćila je da svoju odluku temelji na novim dokazima da dodatni booster, primijenjen četiri mjeseca od posljednje doze, poboljšava zaštitu od teškog oblika covida. 

Dvije Bidenove glasnogovornice nedavno su bile pozitivne na koronavirus - Jen Psaki, koja je zbog toga otkazala svoje planirano putovanje u Europu s američkim predsjednikom. te njezina zamjenica Karine Jean-Pierre, koja je bila pozitivna odmah nakon važnog putovanja. 

Bijela kuća je u oba slučaja naglasila da predsjednik nije u opasnosti jer je cijepljen s tri doze. Te zaraze su posljednje u nizu slučajeva covida-19 među ljudima koji su proveli vrijeme s Bidenom ili njemu bliskim osobama.

Biden bio na večeri s irskim premijerom, koji je bio pozitivan na covid

Ranije u ožujku Biden je bio na večeri u Washingtonu, gdje se sastao s irskim premijerom Michealom Martinom, koji je morao otići s večere nakon što mu je stigao pozitivan nalaz na covid-19. 

Bijela kuća je navela da Biden nije proveo dovoljno vremena s Martinom da bi bio u riziku od zaraze. 

Nedugo prije nego što je Martinu potvrđen koronavirus, suprug potpredsjednice Kamale Harris, koji redovito viđa Bidena, također je bio pozitivan. 

Pročitajte više