Joe Lieberman - ponovno potpredsjednički kandidat?

BARACK OBAMA će ime svog potpredsjedničkog kandidata objaviti u petak, a njegov republikanski suparnik John McCain tjedan kasnije, javljaju američki mediji.

Obama je svoju odluku već donio i o njoj izvijestio vodeće pristaše i dužnosnike Demokratske stranke. O imenu Obaminog potpredsjedničkog kandidata američki mediji intenzivno špekuliraju. Najveće će šanse daju senatoru Joeu Bidenu, i to zato što je proteklih dana boravio u Gruziji kako bi dao podršku Mihailu Saakašviliju, odnosno još jednom demonstrirao svoje iskustvo u pitanjima nacionalne sigurnosti.

Osim senatora iz Delawarea, kao jaki kandidati se spominju Evan Bayh, senator iz strateški važne države Indiane, te Tim Kaine, guverner jednako važne Virginije. Kao potpuni autsajder se spominje Hillary Clinton, te John Kerry, senator iz Massachusettsa i neuspjeli predsjednički kandidat na izborima 2004. godine.

Američki mediji su, pak, kao iznenađenje naveli Kathleen Sebelius, guvernerku Kansasa za koju se vjeruje da bi Obami mogla donijeti glasove žena razočaranih porazom Hillary Clinton u utrci za stranačku nominaciju.

McCain sprema iznenađenje?

John McCain. koji uživa reputaciju svojeglavog i ideologijom nesputanog političara, navodno sprema iznenađenje kojim bi trebao pridobiti stranački neopredijeljene birače, ali i razbjesniti desničarsku glasačku bazu Republikanske stranke.

Kao takvo iznenađenje se spominje nitko drugi do senator Joe Lieberman koji je prije osam godina bio potpredsjednički kandidat - ali potpredsjednički kandidat Demokratske stranke. Godine 2000. je bio na glasačkom listiću uz Ala Gorea koji je izgubio predsjedničke izbore od Georgea W. Busha.

Lieberman se u međuvremenu svojom upornom podrškom Bushu po pitanju Iraka toliko otuđio od stranačke baze da je 2006. godine izgubio preliminarne izbore za demokratskog senatskog kandidata u Connecticutu. Lieberman se, međutim, umjesto toga odlučio natjecati kao nezavisni kandidat te je obranio svoj senatski mandat.

McCain bi izborom Liebermana pokazao da nije opterećen stranačkim obzirima te da mu je pobjeda u Iraku važnija od svega ostaloga. Lieberman bi mogao donijeti nezavisne glasače, ali mu konzervativni republikanci ne mogu oprostiti to što je liberalan u društvenim pitanjima, pogotovo kada je u pitanju pobačaj.

Liberalni stavovi o pobačaju su razlogom što je stranačka baza negativno reagirala na najave da bi McCain kao potpredsjedničkog kandidata mogao uzeti Toma Ridgea, bivšeg guvernera Pennsylvanije i prvog ministra domovinske sigurnosti.

Ukoliko bi McCain odustao od takvih riskantnih opcija, najizglednijim kandidatima se drže guverner Minnesote Tim Pawlenty te bivši guverner Massachusettsa i nekadašnji McCainov stranački suparnik Mitt Romney.

D.A.

Pročitajte više