John Kerry pobijedio na primarnim izborima u New Hampshireu

SENATOR John Kerry glatko je pobijedio u utorak na primarnim izborima u New Hampshireu, učvrstivši tako poziciju favorita za kandidata Demokratske stranke za američkog predsjednika.

Kerry je pobijedio sad već bivšeg favorita bivšeg guvernera Vermonta Howarda Deana s dvoznamenkastom prednošću, a daleko iza njih su senator iz Sjeverne Karoline John Edwards i umirovljeni general Wesley Clark.

Nakon izvješća sa 78 posto izbornih jedinica u saveznoj državi New Hampshire, Kerry je osvojio 38,3 posto glasova registriranih demokratskih birača i neovisnih koji su sudjelovali na izborima, Dean je dobio 25,7 posto, Clark 12,6 posto, a Edwards 12 posto.

"Ovo je izvanredna pobjeda, veliki preokret", rekao je Kerry koji je prije tjedan dana osvojio i izbore u Iowi, vrativši se u utrku nakon što je prije toga daleko zaostajao u popularnosti iza Howarda Deana.

"Spreman sam voditi našu stranku u pobjedu", rekao je.

Kerryjeve pobjede u New Hampshireu i u Iowi analitičari ponajviše pripisuju uvjerenju demokratskih birača da je on pravi kandidat koji može poraziti predsjednika Georgea W. Busha na predsjedničkim izborima u studenom ove godine.

Kerry je dobio široku potporu u svim dobnim skupinama, podjednako među ženama i muškarcima, najviše među umjerenima, ali i među liberalnijim demokratima. Birači su ocijenili važnim njegovo iskustvo u politici, kao i mogućnost da pobijedi predsjednika Busha.

Kandidati za demokratsku nominaciju za predsjedničkog kandidata se nakon New Hampshirea okreću prema 3. veljače, kad se u čak sedam američkih saveznih država odlučuje o tome tko će predstavljati Demokratsku stranku na sljedećim izborima.

Demokratski birači u New Hampshireu zapravo su izabrali delegate za nacionalnu konvenciju Demokratske stranke koja će na ljeto konačno izabrati svojeg kandidata za predsjedničke izbore. Oni su obavezni glasovati za onog kandidata za kojeg su se opredijelili birači. Kerry bi trebao dobiti 14 delegata iz New Hampshirea, a Dean osam.

Izbori u New Hampshireu nemaju veliki utjecaj po broju delegata, ali su značajni jer su na početku izbornog procesa i mogu usmjeriti daljnje glasovanje, dajući zamah kandidatu koji pobijedi.

Pročitajte više