John Kerry u suzama odustao od Bijele kuće

JOHN KERRY, senator iz države Massachusetts kojeg je Demokratska stranka 2004. godine izabrala kao protukandidata predsjedniku Georgeu W. Bushu na američkim predsjedničkim izborima, jučer je za govornicom Senata u suzama objavio kako se 2008. godine neće natjecati za to mjesto.

Usprkos tome što je od Busha relativno uvjerljivo poražen na izborima, Kerry je u posljednje vrijeme diskretno najavljivao još jedan pohod na Bijelu kuću 2008. godine.

Međutim, mnogi iz njegove Demokratske stranke drže kako Bush svoj drugi mandat duguje prije Kerryju čija su uštogljenost, nedostatak karizme, kao i cijeli niz proturječnih stavova o Iraku zbunili i obeshrabrili birače.

Kerryjevu nepopularnost je samo pojačala njegova izjava u predvečerje jesenskih izbora za Kongres, kada je djeci rekao da budu dobra u školi "inače će završiti u Iraku", što je shvaćeno kao sugestija da američku vojsku isključivo služe neobrazovani i neinteligentni građani. Kerry se tek nakon nekoliko dana ispričao zbog "neukusne šale", izazivajući bijes aktivista vlastite stranke.

Za odluku o odustajanju od Bijele kuće je presudna, međutim, bila činjenica da utrkom sada već dominiraju "teškaši" kao što su Hillary Clinton i Barack Obama. Smatra se kako Kerry u srazu s politički, financijski i medijski dobro "potkoženom" Prvom damom i karizmatskim Obamom nema što tražiti.

Kerry je u svom jučerašnjem govoru rekao kako će se u slijedeće dvije godine umjesto izbornoj kampanji posvetiti borbi u Senatu, odnosno uklanjanju posljedica "pogrešnog rata".

Nakon Kerryjeve odluke o odustajanju bivši potopredsjednik Al Gore preostaje jedini važniji demokratski političar koji bi mogao sudjelovati u izbornoj utrci. Neki od analitičara vjeruju da će svoju odluku objaviti tek na proljeće, nakon što, prema očekivanjima, "Oscara" osvoji njegov ekološki dokumentarac "Inconvenient Truth".

D.A.

D.A.

Pročitajte više