John McAfee, tvorac antivirusnog programa, nađen mrtav u zatvoru

Foto: EPA

JOHN MCAFEE, 75-godišnji tvorac poznatog antivirusnog programa, nađen je mrtav u zatvoru u Barceloni.

Španjolsko ministarstvo pravosuđa objavilo je u kratkoj izjavi da sve ukazuje na to da se radi o samoubojstvu. Njegov odvjetnik kazao je za Reuters da sve ukazuje na to da se objesio. Medicinsko osoblje pokušalo ga je reanimirati, ali bezuspješno.

Vijest o pronalasku tijela stigla je svega nekoliko sati nakon što je Španjolska odobrila njegovo izručenje SAD-u, gdje mu je prijetilo 30 godina zatvora zbog utaje poreza. Uhićen je prošle godine u Španjolskoj i otad se nalazio u zatvoru u Barceloni.

SAD ga tražio zbog utaje poreza

McAfee je uhićen dan nakon što je američko državno odvjetništvo objavilo da je podignuta optužnica protiv njega jer nije prijavio milijune dolara prihoda od promocije kriptovaluta, konzultantskih usluga, konferencija i prava koja je prodao za snimanje dokumentarnog filma o njegovom životu.

Po optužnici koja datira iz lipnja prošle godine, McAfee nije plaćao porez između 2014. i 2018., a prihodi su mu isplaćivani na bankovne račune i u kriptovaluti na imena drugih osoba kako bi izbjegao platiti porez. Istražitelji su, prema izvještajima stranih medija, McAfeeja povezali s deset slučajeva izbjegavanja plaćanja poreza i jednako toliko slučajeva u kojima je ulagačima u kriptovalute obećavao profit, a procjenjuje se da je tako zaradio 23 milijuna dolara.

Tajkun je također skrivao imovinu, posebice nekretnine, jahtu i auto, koje je kupio na tuđa imena. Američke vlasti su putem Interpola izdale uhidbeni nalog i zatražile njegovo izručenje.

Tko je bio John McAfee? 

John McAfee rođen je u Velikoj Britaniji sredinom 40-ih, a tijekom djetinjstva s roditeljima se preselio u Roanoke u Virginiji. Otac mu je radio kao prometni policajac i bio je alkoholičar. Kad je McAfee imao 15 godina, otac mu se ubio, a on je počeo piti i drogirati se.

60-ih je počeo raditi u kompaniji koja je kodirala sustave za provlačenje kartica. Na tom je poslu naučio osnove računalstva, što mu je osiguralo sljedeći posao u Missouri Pacific Railroadu, u koji je uveo slaganje rasporeda vožnje vlakova putem tada posve novog računalnog sustava, IBM-a.

70-ih se preselio u Silicijsku dolinu. Radio je niz poslova u različitim tehnološkim kompanijama, među kojima je i NASA-in Institut za svemirske studije. Droge i alkohol i dalje je redovito konzumirao.

Tijekom 80-ih radio je za Lockheed, a u to vrijeme računala su bila relativno nova pojava. Prvi virus pogodio je računala 1986. godine, a McAfee je negdje čitao o tim programima koji se infiltriraju u računala te je odlučio osnovati svoju kompaniju i uzvratiti udarac.

Tvrtka McAfee Associates je do kraja 80-ih zarađivala pet milijuna dolara godišnje, a njene antivirusne platforme koristile su neke od najvećih kompanija na svijetu. McAfee je postajao sve uspješniji, ponajviše zbog virusa nazvanog Michelangelo, koji se pojavio 1992. godine. McAfee ga je nazvao jednim od najgorih virusa dotada, procjenjujući da će zaraziti čak pet milijuna računala. U to vrijeme malo je ljudi kupovalo antivirusne programe, no zbog pojave Michelangela i straha od njega, porasla je prodaja antivirusnih programa.

Dao ostavku, prodao svoj udio i odselio u Belize

1994. je McAfee dao ostavku i prodao svoj udio u kompaniji za 100 milijuna dolara. Nakon ostavke se skrivao od pozornosti javnosti, pomagao je mladim start-upovima, držao predavanja na Stanfordu i radio na nekim svojim projektima, između ostalog i na društvenim mrežama PowWow i Tribal Voice, koje nisu postale popularne.

Nakon što se tijekom 1980-ih obogatio istoimenim antivirusnim programom, McAfee se bacio u poslove s kriptovalutama, zahvaljujući kojima je, kako je tvrdio, zarađivao 2000 dolara dnevno.

Posljednjih godina na društvenim mrežama je poručivao da mu svi "mogu popušiti ku*ac na nacionalnoj televiziji" ako se njegove prognoze o kriptovalutama ne ostvare. Hvalio se da desetljećima ne plaća porez. Na jahti mu je pronađeno ilegalno oružje pa je neko vrijeme proveo i u zatvoru u Dominikanskoj Republici. 

Ekonomska kriza 2008. godine utjecala je i na njega, a prema nekim izvješćima njegovo se bogatstvo smanjilo sa 100 milijuna na samo četiri milijuna dolara. Tad je odlučio prodati svoju imovinu i preseliti se u Belize, gdje se želio baviti antibioticima. Bio je uvjeren da on i mikrobiologinja Allison Adonizio mogu iz biljaka napraviti lijek koji bi izliječio bolesti. Njihova kompanija zvala se Quorumex, no vrlo brzo pojavili su se problemi.

Ubijeni susjed

U Belizeu je 2012. priveden zbog ilegalnog posjedovanja narkotika i oružja, no optužnica je odbačena zbog nedostatka dokaza. Kad je njegov susjed Amerikanac Gregory Viant Faull pronađen mrtav s prostrjelnom ranom na glavi, McAfee je pobjegao iz države tvrdeći da se boji da će ga lokalna policija ubiti. Taj slučaj nikad nije razriješen.

Tada je policija otkrila i da živi sa 17-godišnjakinjom i da u kući ima nekoliko komada oružja. Pobjegao je u Gvatemalu, gdje je pritvoren zbog ilegalnog ulaska u državu. U ćeliji je imao dva srčana udara, no kasnije je govorio da ih je odglumio kako bi izašao na slobodu.

Izgnan je iz Gvatemale i vraćen u Sjedinjene Američke Države.

U Sjedinjenim Državama je 2015. ponovno uhićen zbog vožnje pod utjecajem droge. 2016. se kandidirao za predsjednika. U siječnju 2019. pobjegao je iz zemlje.

Pročitajte više