John McCain najavio kandidaturu za predsjednika SAD-a

JOHN MCCAIN, republikanski senator iz Arizone, najavio je da će ući u američku predsjedničku utrku u večernjem showu Davida Lettermana.

"Najavljujem da ću biti kandidat za predsjednika SAD-a", rekao je McCain, najavivši kako će službenu kandidaturu istaći u travnju.

McCain je jedan od najutjecajnijih republikanaca u Kongresu i uz Rudolpha Giullianija (koji ga jedini vodi u anketama) i Mitta Romneya glavni republikanski kandidat za predsjednika.

Punim imenom John Sidney McCain III, dolazi iz admiralske obitelji (i otac i djed su mu bili admirali u Američkoj mornarici), a 2000. g. se već kandidirao za republikanskog kandidata, samo je onda izgubio nominaciju od sadašnjeg predsjednika Georgea W. Busha.

Svojedobno je bio vojnik u Vijetnamskom ratu, u kojem je bio zarobljen u razdoblju između 1967. i 1973. To mu je donijelo popularnost, pa je 1982. izabran u Predstavnički dom, te 1986. u Kongres, u kojemu trenutno služi svoj četvrti mandat.

Tijekom kampanje u Iraku, McCain je bio jedan od Bushovim najvažnijih savjetnika, koji već mjesecima zajedno s Bushom poziva na povećanje broja vojnika tamo. 2004. je javno podupro Busha u predsjedničkim izborima.

J.D.
Foto: AFP

Pročitajte više