Johnson je tek 10 dana premijer, a već je u problemima. Britanija ide na izbore?

Foto: EPA

PRVIH deset dana, koliko je proveo na premijerskoj funkciji u Velikoj Britaniji, Boris Johnson neće pamtiti po dobrome. 

Unatoč rastu popularnosti Konzervativne stranke u izlaznim anketama, izjave o velikom skoku koji će Britanija napraviti pod Johnsonovim vodstvom još uvijek su preuranjene, analizira CNN

Na regionalnim izborima u velškoj pokrajini Brecon and Radnorshire konzervativci su završili na drugom mjestu iza proeuropskih liberalnih demokrata zabilježivši pad od 10%. 

Ovime se Johnsonova parlamentarna većina svodi na jednog čovjeka i dodatno mu otežava ionako tešku zadaću kakvu nije imao nijedan britanski premijer od Drugog svjetskog rata: provesti Brexit 31. listopada i ujediniti razjedinjenu naciju. 

Pozadina problema 

Unatoč retorici koja veliča Brexit, Johnson je naslijedio sve probleme s kojima se morala nositi njegova prethodnica Theresa May, pri čemu je tanka većina uvjerljivo najveći od njih. 

May je pokušala riješiti problem tanke većine u parlamentu koji je naslijedila od Davida Camerona, raspisivanjem novih parlamentarnih izbora. 

Međutim, plan joj se izjalovio te joj je za većinu trebala podrška sjevernoirskih unionista. 

Većina od 13 zastupnika s vremenom se razvodnila uslijed poraza na izborima i odlaska određenih članova stranke zbog neslaganja oko onoga što su vidjeli kao politiku koja je zagovarala teški Brexit. 

Johnson će teško ove ljude pridobiti natrag, osobito uzimajući u obzir da je politiku May nazivao mekanom i "samoubilačkom po britanske interese". 

Teška situacija za britanskog premijera

Čak i uz podršku nepouzdanih saveznika iz redova unionista, Johnson se nalazi u vrlo nezahvalnom položaju jer je obećao da će se povući ako ne ispuni svoje zadatke. 

Obećao je Brexit 31. listopada po svaku cijenu, no parlamentarci još nisu složni po pitanju koji tip Brexita podržati iako je jasna suglasnost da ne žele izlazak iz EU-a bez sporazuma.

Iako ne postoji ustavna prepreka koja bi Johnsonu onemogućila izlazak iz EU-a bez sporazuma, ako on tako odluči, došlo bi do opasnog presedana u kojemu bi izvršna vlast ignorirala upute zakonodavne po jednom tako važnom pitanju.  

Opcija glasanja o povjerenju, odnosno njegov gubitak, mogla bi dovesti do pada vlade. 

Slušajući javne komentare konzervativaca koji su se protivili izboru Johnsona za premijera, nije teško zaključiti čiji bi ga glasovi mogli skupo koštati. 

Suočen s mnogo problema, Johnson će možda biti prisiljen posegnuti za istim rješenjem kao njegova prethodnica i raspisati nove parlamentarne izbore. 

S obzirom na ono što se dogodilo May, taj potez se na prvu čini kao ludost. No činjenica je da je Johnson premijerskom funkcijom postao puno slabiji i s manje opcija nego što ih je imala bivša premijerka.  

 

Pročitajte više