Johnson & Johnson zaostaje u proizvodnji cjepiva protiv korone

Ilustracija Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

TVRTKA Johnson & Johnson se suočava s neočekivanim kašnjenjem u proizvodnji cjepiva protiv koronavirusa i možda neće moći do proljeća dostaviti toliko doza koliko je obećala američkoj vladi, objavio je New York Times u srijedu. 

Američkim saveznim dužnosnicima rečeno je da Johnson & Johnson zaostaje za svojim prvotnim rasporedom proizvodnje i da će ga dostići tek potkraj travnja, kada bi isporučio više od 60 milijuna doza, izvijestio je NYT pozivajući se na ljude upoznate sa situacijom.

Ranije ovog tjedna glavni izvršni direktor Johnson & Johnsona rekao je da je tvrtka na putu da do kraja 2021. ima blizu milijardu doza cjepiva protiv covida-19 i da je u završnoj fazi analize podataka na temelju opsežnog ispitivanja cjepiva.

Potrebna samo jedna doza cjepiva

U kolovozu je tvrtka potpisala ugovor s američkom vladom od milijardu dolara za opskrbu do 100 milijuna doza do sredine 2021. godine.

Odobrenje cjepiva Johnson & Johnsona moglo bi ubrzati cijepljenje u Sjedinjenim Državama, jer je vjerojatno potrebna samo jedna doza, za razliku od dva dosad odobrena cjepiva, Pfizerova i Modernina, koja se trebaju primijeniti u dvije doze u razmaku od nekoliko tjedana.

Tvrtka je u prosincu rekla da očekuje privremene podatke iz kasne faze ispitivanja do kraja siječnja. 

Pročitajte više