Johnson nakon sukoba u Crnom moru: Naš ratni brod je bio u međunarodnim vodama

Foto: FaH/EPA

BRITANSKI premijer Boris Johnson rekao je danas da je britanski ratni brod bio legalno u međunarodnim vodama, nakon sukoba s ruskom vojskom kod obala Krima, koji je Rusija anektirala.

 

"Mislim da je bilo posve primjereno koristiti međunarodne vode", rekao je Johnson novinarima. "Važno je to što mi ne priznajemo rusku aneksiju Krima."

"To su ukrajinske vode"

"To su ukrajinske vode i bilo je posve ispravno koristiti ih da bi se došlo od točke A do točke B", istaknuo je britanski premijer.

Rusija je nešto prije optužila Britaniju da laže oko tog incidenta u Crnom moru kada su, po tvrdnjama Moskve, ruske snage ispalile hice upozorenja i bacile bombe blizu britanskog razarača. Britanija je pak kazala da Rusija šiti netočne informacije i osporava njezinu verziju događaja.

"Mogu se sjetiti kad su stvari bile daleko gore"

Rusija je pozvala britansku veleposlanicu u Moskvi na razgovor kako bi joj formalno izrazila protest jer je, kako tvrdi, britanski ratni brod povrijedio ruske teritorijalne vode, koje Britanija i većina svijeta smatraju ukrajinskima.

Johnson se nije složio s ocjenom da su odnosi s Rusijom na povijesno niskoj razini. 

"Mogu se sjetiti vremena za mojeg života kada su stvari bile daleko gore", rekao je. "Sve što radimo je to da podržavamo vladavinu prava."

Johnsonov glasnogovornik poručio je da se Rusija mora promijeniti da bi se odnosi poboljšali.

"Podržavamo razgovore s Rusijom kako bismo prenijeli odlučne poruke i potaknuli promjenu njihovog ponašanja... Ostajemo otvoreni prema drugačijim odnosima, ali da bi se to dogodilo, ruska vlada mora izabrati drugačiji put", rekao je glasnogovornik novinarima. 

Britanska vlada u ponedjeljak je naglasila da neće prihvatiti nezakonito kršenje nedužnog prolaska morem i poručila da će njezina mornarica podržavati međunarodno pravo, u pisanoj izjavi parlamentu nakon incidenta na Crnom moru.

"Kraljevska mornarica uvijek će podržavati međunarodno pravo i neće prihvatiti nezakonito kršenje nedužnog prolaska", poručio je ministar obrane Ben Wallace u izjavi.

Pročitajte više