Johnson pretrpio dva nova udarca oko Brexita

Foto: EPA

DOM lordova zadao je britanskom premijeru Borisu Johnsonu dva nova udarca u procesu usvajanja njegovog sporazuma o Brexitu, u vezi obiteljskog okupljanja djece izbjeglica i izjašnjavanja Škotske i Walesa.

Šef konzervativne vlade doživio je pet neuspjeha od kada je gornji dom britanskog parlamenta, gdje on nema većinu, počeo razmatrati njegov plan zakona o izlasku iz Europske unije. 

Dva amandmana

S 300 glasova za i 220 protiv gornji dom je danas usvojio amandman koji je predložio laburist Alf Dubs, kojim se želi zaštititi pravo obiteljskog okupljanja maloljetnih izbjeglica bez pratnje nakon Brexita. To pravo je zajamčeno u EU.

Nacrt zakona o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, u verziji koju su usvojili zastupnici, ne spominje obvezu prethodne vlade da zaštiti obiteljsko okupljanje maloljetnih izbjeglica. Vlada je samo obvezna informirati zastupnike o napretku razgovora o toj temi s Bruxellesom.

Nakon tijesnog glasanja (239 za i 235 protiv) Dom lordova je danas usvojio i amandman koji jamči da će nakon Brexita Škotska i Wales imati pravo glasa u pregovorima s EU-om.

Jučer su već izglasali amandman kojim se europskim građanima koji žive u Britaniji automatski daje pravo da ostanu u zemlji nakon Brexita.

Pročitajte više