Johnson: Sporazum će Britancima dati punu kontrolu

Foto: EPA

BRITANSKI premijer Boris Johnson kazao je kako će njegov dogovor o Brexitu Britancima dati "punu kontrolu" nakon što izađu iz EU-a, dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump kazao kako bi on mogao predstavljati smetnju budućem trgovinskom sporazumu između SAD-a i Velike Britanije.

"Svatko tko prouči sporazum može vidjeti da će Ujedinjeno Kraljevstvo imati potpunu kontrolu", rekao je Johnson u petak za BBC na pitanje o Trumpovim komentarima. 

SAD je i ranije upozorio Britance da će zadržavanje bliskih odnosa s EU-om nakon Brexita možda spriječiti postizanje bilateralnog trgovinskog sporazuma s Washingtonom. 

Trump pozvao Johnsona da se udruži s Farageom

Trump je o poteškoćama s budućim sporazumima govorio u četvrtak kad je telefonski gostovao u radijskoj emisiji programa LBC. Voditelj emisije bio je Nigel Farage, čelnik stranke Brexit.

Američki predsjednik je u gostovanju pozvao Johnsona da se udruži s Farageom kako bi stvorili "nezaustavljivu silu", a za čelnika laburista Jeremyja Corbyna je kazao kako bi bio vrlo loš za Veliku Britaniju. 

Johnson je u petak, u odvojenom razgovoru za televiziju ITV, upitan bi li pristao na podršku Faragea na izborima 12. prosinca, koji je to uvjetovao odbacivanjem sporazuma postignutog s Bruxellesom. 

"Imamo fantastičan dogovor za koji nitko nije vjerovao da ćemo dobiti", rekao je britanski premijer. 

"Čim se vratimo sredinom prosinca, možemo ga provesti", neizravno je odgovorio Johnson. 

Pročitajte više