Još jedan sindikat podržao Todorića!? "Suzdržite se od negativnih i neumjesnih komentara prema njemu"



"PONUKANI aktualnom situacijom i događanjima koja prate poslovnu ponudu Agrokora za preuzimanjem Mercatora, ovim putem izražavamo javnu potporu vodećoj kompaniji u našoj
regiji u provođenju ove transparentne i kvalitetno definirane poslovne ponude", naglašava se u priopćenju Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske kojom izražavaju dušnu podršku Agrokoru za "pošteno nadmetanje za Mercator".

Režija marginalnih skupina

Sindikat se u svom pismu čudi što Slovenci ne dozvoljavaju lagani ulazak Agrokora na slovensko tržište, s obzirom na to da je "hrvatska Vlada početkom devedesetih omogućila nizu stranih gospodarskih subjekata, a među njima i Mercatoru da poslovanje proširi na teritorij Republike Hrvatske, pri čemu niti u jednom trenutku nije bilo prepreka u preuzimanju hrvatskih trgovačkih kuća čiji su prodajni prostori odreda smješteni na atraktivnim lokacijama", stoji u priopćenju.

"Mišljenja smo da aktivnosti kojima se nastoji spriječiti poslovna transakcija između koncerna Agrokor i Mercatora nisu u duhu vremena u kojem živimo, a nerijetko su i režirane od strane određenih, često marginalnih interesnih skupina. O Agrokoru možemo mjerodavno govoriti obzirom da je riječ o našem dugogodišnjem socijalnom partneru. Činjenica je da je Agrokor danas jedna od najznačajnijih kompanija u regiji u kojoj su prava i  obveze uređena dugogodišnjim kolektivnim ugovorima", napominju sindikati dodajući da su, kako kažu, zgrožen nastojanjem da se ukinu tržišni principi poslovanja i mogućnost dvosmjernog protoka kapitala.

...dođite da vidite, dođite da se divite...

Zanimljivo je istaknuti kako je poanta ovog pisma Sindikata zapravo da se hrvatska ali i slovenska javnost suzdrži od negativnih komentara koji bi bili upućeni na adresu Agrokora.

"Zbog svega navedenog ovom prigodom pozivamo kolegice i kolege, članove sindikata Slovenije, da u svojim javnim nastupima i prigodom davanja, često nažalost i neumjesnih, komentara budu vođeni isključivo ekonomskim i socijalnim razlozima opravdano usmjerenim ka očuvanju svoje socijalne i materijalne egzistencije. Mi im, ispred Sindikata PPDIV-a možemo posvjedočiti da sustav Agrokora upravo u njih ulaže i do njih drži", stoji na kraju priopćenja Sindikata. 

Međutim, nemoguće je na ovom mjestu ne postaviti pitanje: je li funkcija ovog sindikata da se brine o tržišnim prosperitetima kompanije koja je najveći gutač državnih subvencija ili o zaposlenima u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi radnička čija prava ta ista kompanija svesrdno guši?

Todorić je, odnosno Agrokor, u kriznoj 2010. godini iz državnog proračuna dobio čak 127,8 milijuna kuna potpora u poljoprivredi te još 25,2 milijuna za nova kapitalna ulaganja. Ukupno je riječ o 153 milijuna kuna s kojima je dalje lider kojega konkurencija u Hrvatskoj još dugo neće sustići. Slovenska javnost uvjerena je kako Todorić svoj uspjeh ima zahvaliti jedino političkim vezama u Zagrebu, a nije sigurna ni u to da Agrokorovi radnici žive u "medu i mlijeku", kako im sugeriraju hrvatskih sindikati. 

Podsjetimo, tako je Dušan Semolič, predsjednik najveće sindikalne središnjice u susjednoj zemlji, naglasio u više svojih javnih nastupa u Sloveniji da uvjeti koje vlasnicima nudi Agrokor nisu dobri za zaposlene.

Pročitajte više