Još jedna politička kriza u SAD-u: Republikanci u Kongresu odbili plan o poreznim olakšicama

ZASTUPNIČKI dom američkog Kongresa odbio je nestranački prijedlog zakona o kratkoročnom produljenju poreznih olakšica na dohodak i tako uzrokovao još jednu, tko zna koju po redu ove godine, političku krizu u Washingtonu.

Plan je predviđao dvomjesečno produženje mjera kojima bi se porezi na dohodak zadržali na dosadašnjoj razini. Senat je prošlog vikenda glatko prihvatio plan, s 89 glasova za i deset protiv, pa se može reći kako je u njemu postignut konsenzus između republikanaca i demokrata.

Međutim, da postoje ozbiljne podjele u republikanskim redovima pokazalo je glasanje u Zastupničkom domu, koji je, kako je već rečeno, odbio plan. U njemu većinu imaju republikanci. Zbog toga će od sljedećeg mjeseca porezi rasti za 160 milijuna američkih radnika.

Ovo nije prvi put ove godine da republikanci svim snagama idu kontra Obame, čak i kada se slažu s njegovim planovima. Zbog takvih političkih ucjena SAD je ove godine skoro bankrotirao, izgubili su savršeni kreditni rejting, a skoro su morali ukinuti i neke javne servise zbog natezanja u zakonodavnim tijelima.

Pročitajte više