Još jedna teorija zavjere: Talijanski akademik tvrdi da je Alberta Camusa ubio KGB

NOVA teorija talijanskog akademika Giovannija Catellija sugerira da je čuveni francuski pisac Albert Camus, koji je poginuo u prometnoj nesreći 1960. godine, zapravo bio žrtva sovjetske urote.

Dnevnik češkog pjesnika krije objašnjenje misterije

Catelli, stručnjak za istočnu Europu, svoju je teoriju objavio u listu Corriere della Sera, ali su njegovi navodi dočekani s velikom dozom skepse od strane drugih stručnjaka. Svoje hipoteze zasniva na odlomku dnevnika češkog pjesnika Jana Zabrane, koji je objavljen kao knjiga, točnije na nestalom odlomku tog dnevnika koji nije objavljen u talijanskom prijevodu.

Prema Cattelijevim riječima, u tom odlomku se spominje sastanka Zabrane i njegovog ruskog kontakta iz KGB-a. "Čuo sam nešto vrlo čudno od čovjeka koji zna puno toga i ima vrlo dobro obaviještene izvore. Kazao je da je prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao Camus organizirana od strane sovjetskih špijuna. Oni su oštetili gumu na njegovom automobili, koristeći instrument koji ju je raznio u određenoj brzini", napisao je Zabrana i nepročišćenoj verziji dnevnika. Camus je poginuo u 46. godini kada je skliznuo sa zaleđene ceste i zabio se u drvo.

Teorija zavjere u koju malo tko vjeruje

Catelli je napisao da je naredba za ubojstvo Camusa došla direktno od tadašnjeg sovjetskog ministra vanjskih poslova Dmitrija Šepilova, koji je bio ljut zbog teksta objavljenog u francuskim novinama 1957. godine u kojem je Camus njega proglasio odgovornim za slanje vojske na Mađarsku kako bi ugušili ustanak.

Ovakav James Bond scenarij nije uvjerio francuskog filozofa Michela Onfraya, koji i sam radi na biografiji čuvenog književnika. "Mislim da teorija nije održiva. KGB bi našao i jednostavnije načine da ukloni Alberta Camusa", kazao je Onfray za AFP. Ukazao je na činjenicu da je Camus u trenutku smrti imao povratnu kartu za Pariz. Tek je u zadnji čas prihvatio ponudu prijatelja Gallimarda da ga poveze. Dodao je i da automobil Facel Vega kojeg je vozio baš i nije bio najpouzdaniji.

Pročitajte više