Još jedna tvrtka osnivača proustaškog portala Dnevno.hr ide u stečaj

Screenshot: Dnevno.hr

TRGOVAČKI sud u Bjelovaru objavio je oglas kojim se pozivaju vjerovnici JG - stanova Lanište d.o.o, građevinske tvrtke kontroverznog poduzetnika Michaela Ljubasa, da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka te tvrtke s 1,12 milijuna kuna duga.

U istom oglasu se poziva i Michael Ljubas kao zastupnik dužnika da u roku od petnaest dana preda popis imovina i obaveza tvrtke, a ne odazove li se on ili vjerovnici u zakonski predviđenim rokovima, sud će smatrati da je tvrtka JG – stanovi Lanište nesposobna za plaćanje i donijet će odluku o istovremenom otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

Sudski oglas uslijedio je nakon nedavne odluke o obustavljanju skraćenog stečajnog postupka nad tvrkom Chic Turizam, osnivačem tvrtke Portal Dnevno – izdavačem istoimenog portala kojoj je Ljubas direktor. Skraćeni stečaj je bio obustavljen jer je sudu dostavljen popis imovine i obaveza Chic turizma u kojem se, između ostaloga, navodi da u vlasništvu ima stan u Zagrebu i poslovni prostor u Splitu. To rješenje trgovačkog suda uslijedilo je nakon oglasa u kojem se pozivao zastupnik Chic turizma da preda popis imovine i obaveze te tvrtke s utvrđenim dugom od 25.947 kuna.

Početkom svibnja bio je objavljen i prijedlog Financijske agencije (Fine) za otvaranjem stečajnog postupka nad tvrtkom Portal Dnevno d.o.o  zbog duga utvrđenog do 13. siječnja u iznosu većem od 615.000 kuna. Nakon toga je i sudskim zaključkom početkom ovog mjeseca pozvan Michael Ljubas da kao zastupnik Portala Dnevno preda izvješće  o financijsko- gospodarskom stanju te tvrtke, a ne odazove li se tom pozivu, sud može odrediti njegovo dovođenje i kazniti ga sa 10.000 kuna.

Osim navedenih tvrtki koje su u predstečajnim problemima od početka ove godine, država je kao većinski vjerovnik Ljubasove tvrtke Jadran-produkt krajem prošle godine odbila prihvatiti reprogram 50,7 milijuna kuna poreznog duga te su se time stekli uvjeti za stečaj Jadran-produkta.

Ta odluka krajem lanjskog prosinca uslijedila je samo nekoliko dana nakon objave sudske presude prema kojoj država Elektroprometu,  drugoj Ljubasovoj tvrtki u kojoj je predsjednik Nadzornog odbora, treba platiti zatezne kamate za najam zgrade u kojoj je 2011. bio preseljen zagrebački Prekršajni sud.

Ugovor o zakupu zgrade Elektroprometa za potrebe zagrebačkog Prekršajnog suda bio je sklopljen u veljači 2011. kada su tu odluku predstavnici Ministarstva pravosuđa proglasili odličnim potezom.

Kontroverzni građevinski poduzetnik Michael Ljubas, koji se povezuje s dvadesetak tvrtki, poznat je i kao direktor izdavača portala Dnevno.hr i pokretač lista 7dnevno koji su prozivani zbog širenja govora mržnje, a u medijima je bio prozivan za sumnjivu privatizaciju Elektroprometa, te je bio  spominjan i u aferi povezanoj s preuzimanjem RIZ Odašiljača.

Ljubas je poznat i po prijetnjama novinarima Večernjeg lista i Business.hr-a, a njegovo se ime povezivalo i s napadom na predsjednika uprave Industrogradnje Josipa Galinca. Michael Ljubas krajem prošle godine bio je i prostrijeljen u pucnjavi na zagrebačkoj Selskoj cesti.
 

Pročitajte više