Još nema potvrde da je mlada Samra ubijena u Siriji: "Ne želimo vjerovati u to!"

Foto: Interpol

AUSTRIJSKI Krone donosi priču o Samri i Sabini, djevojkama koje su prije godinu i pol otišle od kuće, iz Beča, te se pridružile Islamskoj državi. Prije tjedan dana austrijski su mediji objavili, još uvijek nepotvrđenu informaciju, da je Samra ubijena dok je pokušavala pobjeći od islamista.

Njeni prijatelji u to ne vjeruju. U razgovoru za Krone, s čijim su se novinarima sastali u jednom malom restoranu kod željezničkog kolodvora u Beču kažu: "Ne vjerujemo da je Samra mrtva. Možda je netko i namjerno podmetnuo takvu poruku."

Već je, naime, jednom bilo objavljeno da su djevojke mrtve, i tada je obitelj čekala tjednima kako bi stupila u kontakt s njima. Srećom, tada su se djevojke javile i potvrdile da su žive.

Krone podsjeća kako se u medijima često javljaju nove informacije o djevojkama - da su se udale za ISIS-ove borce, da su ostale trudne, da su im muževi poginuli a one su ostale u skloništu za žene, da je Samra rodila.... No, ništa nije službeno potvrđeno, kao ni posljednja vijest da je Samra ubijena.

Podsjećaju i kako se sve dogodilo, u travnju prošle godine. Djevojke su otišle od svojih kuća, kazavši kako će se nešto kasnije vratiti kući, oko 17 sati. No, nije ih bilo niti u 18, niti u 19 sati. Mobiteli su im već tada bili isključeni. Roditeljima se prilikom pretrage njihovih soba srušio svijet, pronašli su poruku: "Ne tražite nas, odsad služimo Alahu". 48 sati kasnije na svojim su Facebook profilima napisale: "Ostvario nam se san". Obiteljima su poslale i sms poruke: "Ne brinite za nas", a prijateljima poziv: "Ovdje možete, kao i mi, pronaći sreću".


Obitelj se još uvijek nada

Obitelji djevojaka još uvijek se nadaju da će im se kćeri vratiti. Samrini roditelji i dalje žive u kući u Beču u kojoj su živjeli, izlaze samo na posao i kada moraju u dućan, ne druže se s nikim, a kada im netko spomene Samru, briznu u plač.

Sabinina obitelj preselila se jer nisu mogli podnijeti život u kući u koju je Sabina unosila živost. No, unatoč, preseljenju, Sabina je stalno u njihovim mislima, piše Krone.
 

Pročitajte više