Još se ne zna je li štrajk u Coca-Coli zakonit

SASLUŠANJEM svjedoka na zagrebačkom Županijskom sudu danas je održano drugo ročište u vezi tužbe za utvrđivanje zakonitosti štrajka koji je prošloga četvrtka započeo u tvrtki CocaCola Beverages Hrvatska, a postupak se nastavlja sutra.

Sudac Slavko Pavković saslušao je dvojicu policajaca koji su se zatekli kada je dio radnika Coca-Cole u Zagrebu započeo štrajk koji Uprava tvrtke smatra nezakonitim, zbog čega je zatražila da i sud to utvrdi.

Sudski postupak se nastavlja sutra saslušanjem novih svjedoka, većinom zaposlenika Coca-Cole.

Na odluku Županijskog suda o zakonitosti štrajka nezadovoljna strana imati će pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Samostalni sindikat Coca-Cole započeo je štrajk tražeći povećanje plaća, ali glavni razlog je nezadovoljstvo otpremninama za 123 radnika, uglavnom iz Odjela za distribuciju koji su proglašeni viškom zaposlenih.

Uprava je višku radnika ponudila otpremnine od 6.400 kuna neto po godini radnog staža, dok sindikat traži ukupan neto iznos od oko 200.000 kuna.

Zbog štrajka ne rade punionice ni distribucija Coca-Colinih proizvoda u cijeloj Hrvatskoj, no Uprava tvrdi da na hrvatskom tržištu neće doći do nestašice.

U Odjelu za odnose s javnošću Coca-Cole kažu da je "stanje na terenu nepromjenjeno", odnosno da i dalje dio radnika štrajka. Prema njihovim podacima od 660 radnika u štrajku je njih oko 140.

Pročitajte više