Još uvijek gori kod Omiša, kanaderi ne mogu pomoći zbog bure

Ilustracija: Saša Miljević/PIXSELL

ZBOG niskih temperatura i bure koja puše na širem omiškom području zračne snage ne mogu uzletjeti kako bi pomogle vatrogascima u gašenju požara koji je sinoć buknuo u Starim Selima iznad Jesenica kod Omiša.

Kuće nisu ugrožene

Kako Hina doznaje od zapovjednika DVD-a Omiš Višeslava Pešića, gori velika površina na kojoj su uglavnom nisko raslinje, grabova šuma i nešto borovine. Za cijelo vrijeme požara niti u jednom trenutku nisu bili ugroženi objekti.

"Još uvijek traje borba s vatrom. Vatrogasci su cijelu noć na terenu i odrađuju lavovski posao. Noćas smo imali jaki vjetar i teren koji je više za alpiniste nego za vatrogasce. Trenutno smo više na praćenju i sanaciji", kazao je Pešić.

Rekao je i da im zračne snage za sada ne mogu pomoći jer su temperature niske i puše jaki vjetar, ali tijekom popodneva očekuju smirivanje vjetra i podizanje temperature te dolazak zračnih snaga na teren.

Na terenu je više od 100 vatrogasaca

Pešić je također otkrio da je riječ o velikoj površini koja je izgorjela, o velikoj preriji na kojoj vatrogascima treba najmanje 40 minuta da je pješke obiđu. Unatoč tome, dobra je stvar da u požaru nisu stradale masline ili neke druge kulture jer gori sam vrh brda, dodao je.

Požar je buknuo sinoć oko 19:30, a na terenu je više od stotinu vatrogasaca s 35 vozila s područja Omiša, Splita, Makarske, Vranjica i Podstrane.

Pročitajte više