Još uvijek nije poznato hoće li tko snositi odgovornost za nesreću u Poreču

TKO će snositi krivicu u slučaju tragične nesreće koja se dogodila u nedjelju u Poreču tijekom prvog ovogodišnjeg prvenstva Hrvatske na kružnim stazama, a u organizaciji AMK Skok Racinga iz Brtonigle, kada je na početku drugog kruga utrke 17-godišnji Filip Magdić izgubio kontrolu nad vozilom, te udario u 70-godišnjeg Ivana Matijašića koji je nedugo nakon toga u vozilu Hitne pomoći preminuo od zadobivenih ozljeda, još uvijek nije poznato.

Kako doznajemo iz PU istarske, niti jedna kaznena prijava još uvijek nije podnesena, iako ni ta mogućnost, kako neslužbeno doznajemo, nije isključena.

Iz HAKS-a (Hrvatski Auto i Karting Savez) je jučer medijima odaslano službeno priopćenje u kojemu se navodi kako je Savez obvezan pričekati završetak službene istrage koju provode nadležna državna tijela uz pomoć Organizatora natjecanja i HAKS-a te kako će se po primitku njihovog izvještaja moći utvrditi je li organizator učinio sve što je propisima predviđeno za osiguranje utrke u Poreču.

O odgovornosti organizatora za nesreću pretjerano prije završetka istrage nije želio komentirati ni glavni tajnik HAKS-a Željko Gregurek.

"Kao što smo već kazali, nećemo iznositi nikakve službene stavove prije završetka službene istrage. Odmah nakon nesreće na mjesto događaja izašlo je i Državno odvjetništvo i policija i tek kada oni završe istragu, znat će se je li bilo propusta u organizaciji utrke", kazao je u razgovoru za Index Gregurek.

Nakon nemilog događaja, žiri (u čijem su sastavu Rajko Mulac, Marko Ivezić i Toni Cerin), kako piše u njihovu službenom priopćenju izdanom nakon utrke, je potvrdio da je staza na kojoj se održavala utrka, osim od strane djelatnika policije bila pregledana dva puta od strane delegata HAKS-a, direktora utrke i predsjednika žirija. Pregled je obavljen prije početka treninga, odnosno warm upa, što je i zapisnički konstatirano. Broj zaštitara i broj sudačkih mjesta bio je veći nego što zahtijeva Elaborat o sigurnosti, piše u priopćenju.

Vozač koji je vozio utrku, 17-godišnji Filip Magdić, nije punoljetan, a 16 godina najniža je dobna granica za izdavanje licence za vožnju takvih utrka od strane HAKS-a.

Organizator predmetne utrke bio je AMK Skok Racing iz Brtonigle, čiji je predsjednik Edi Milokanović. U skladu s važećim međunarodnim i nacionalnim propisima za odvijanje utrka, Organizator je u HAKS dostavio Elaborat o sigurnosti prema kojem se mora pripremiti staza na kojoj će se utrka održati. Isti je Elaborat dostavljen i policijskoj postaji u Poreču koja je nadležna za sigurnost na području predviđenom za održavanje utrke.

B.S.
Foto:parentium.com

Pročitajte više