Josip Lučić nije vatrogasac, nego civilni ročnik

JOSIP LUČIĆ, 19-godišnjak koji je stradao na Kornatima i za čiji se život bore liječnici U KB-u Dubrava, nije član DVD-a "Tisno", nego civilni ročnik, kojemu je vojni rok trebao završiti za nekoliko dana, piše Slobodna Dalmacija.

U DVD-u "Tisno" rok je služio od 15. siječnja, što znači da je trebao biti raspušten za nekoliko dana, oko 15. rujna. Tajnik Vatrogasne zajednice Županije šibensko-kninske, Jordan Žaja, kaže kako je mladi Lučić imao završen tečaj vatrogastva.

"Civilni ročnici ne ulaze u vatru"

Voditeljica Povjerenstva za civilno služenje vojnog roka Emica Jareb, koja je potvrdila informaciju, kazala je kako se civilni ročnici u DVD-ove primaju za obavljanje pomoćnih tehničkih poslova a nikako ne za gašenje požara.

S time se slaže i predsjednik Sindikata vatrogasaca Hrvatske Mladen Magdić, koji kaže da se radi o presedanu, jer koliko on zna "civilni ročnici ne ulaze u vatru".

"Naši ročnici u zagorskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi ne sudjeluju na intervencijama. Oni rade pomoćne poslove, dostavljaju poštu, rade u uredu ili mogu biti angažirani kao vozači. Za bilo kakvu intervenciju na terenu, posebno vatrogasnu, moraju biti osposobljeni, imati završenu vatrogasnu školu ili tečaj u DVD-u, a oni

"Izrazio je želju i spremnost civilni rok služiti u DVD-u 'Tisno'"

Predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Tisno" Ivica Salamun, na pitanje novinara o tome je li uobičajeno slati ročnike u gašenje požara, je samo zamolio za razumijevanje.

"Jako sam potresen, ti momci su mi bili kao sinovi, pa jednostavno ne mogu davati nikakve izjave", kazao je Slobodnoj, predsjednik DVD-a "Tisno".

Jordan Žaja iz županijske vatrogasne zajednice rekao je kako mu je "poznato da je Lučić završio vatrogasni tečaj i izrazio je želju i spremnost civilni rok služiti u DVD-u 'Tisno'", no ne zna je li Lučić bio i formalni član tog DVD-a.

Foto: eZadar.hr

Pročitajte više