Josip Šarić dao iskaz haškom istražitelju

DANAS se u Zagrebu  održalo saslušanje prvog od osmero hrvatskih novinara, Josipa Šarića.

Novinarima se spočitava da su prekoračili granicu novinarske slobode objavljivanjem dokumenata koji su imali oznaku tajnosti u slučaju protiv generala Gotovine, Čermaka i Markača.

U Hrvatskom novinarskom društvu tvrde da novinari nisu krivi jer podaci cure iz samog Haaga, te da je saslušavanje novinara besmisleno jer je Haag skinuo oznaku tajnosti s tog dokumeta netom nakon objavljivanja u medijima.

Šarić je izjavio kako očekuje da će se na saslušanju razjasniti stvari. Njegov odvjetnik Emil Havkić izjavio je za HTV kako ne bi htio ništa mistificirati, jer je tu bila riječ o običnom novinarskom poslu te da se nema što prikrivati.

"Smatram da nismo povrijedili članak 77. Pravilnika o postupku i dokazima pred sudom. Na kraju krajeva, nikome nismo nanijeli štetu. To su bile informacije od interesa za hrvatsku javnost." - istaknuo je Havkić.

Imena sedam visokih vojnih i političkih dužnosnika, bivših i sadašnjih, koji su u dodatku optužnice protiv trojice hrvatskih generala navedeni kao sudionici udruženoga zločinačkog pothvata, prvi je objavio HTV u svibnju ove godine, a Slobodna Dalmacija je prva objavila sadržaj tajnog dodatka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.