Josipović i Hebrang palili svijeće na Mirogoju i zgražali se jer Hrvati ne obilježavaju Dan neovisnosti

PREDSJEDNIČKI kandidati HDZ-a i SDP-a Andrija Hebrang i Ivo Josipović Dan neovisnosti obilježili su na groblju Mirogoj u Zagrebu gdje su palili svijeće poginulim braniteljima. Oba kandidata su izjavi za novinare istaknuli kako je Dan neovisnosti vrlo važan dan u povijesti Hrvatske.

"Dan neovisnosti je dan kad je Hrvatska napokon odlučila krenuti svojim putem. Cijena je bila iznimno visoka; mnogi ljudski životi su izgubljeni, mnogi gradovi su devastirani. Baš zbog toga svi mi moramo dostojno obilježavati ovaj dan i izgraditi Hrvatsku kakvu su željeli ti ljudi koji su za nju dali život", rekao je Josipović očekivano patetičnim tonom, te istaknuo kako ovo sigurno nije Hrvatska za koju su toliki branitelji položili živote.

I to se dogodilo: SDP-ov i HDZ-ov kandidat oko nečega se slažu

"Kad pogledamo ovo što danas imamo, nažalost moramo zaključiti kako mnogi kojima smo došli odati počast ne bi bili zadovoljni", rekao je Josipović, a u tome ga je podržao i vukovarski branitelj koji je preživio srpski logor Predrag Matić Fred. "Ono zbog čega smo se mi prije 18 godina borili u najvećem dijelu nije ostvareno i moramo se zapitati zašto je to tako", rekao je Matić, te istaknuo kako većina Hrvata ne obilježava ovaj dan kako bi trebali, u čemu ga je podržao i Josipović koji je sve to pripisao apatiji. "Moramo obnoviti tu domoljubnu tradiciju i vjerujem da će se ona vratiti", kazao je Josipović.

Sličan je bio i ton kojim se novinarima obratio Andrija Hebrang koji smatra kako je 8. listopada, uz Dan sabora i Dan državnosti jedan od tri najvažnija datuma u hrvatskoj povijesti. "Nažalost, Hrvati ne slave svoje dane onako kako to reda drugi europski narodi. U drugim državama su za ovakve praznike ulice i kuće pune zastava, a kod nas većina građana niti ne zna koji je koji od ova tri datuma, a sve zato što nam je državni ponos u proteklih deset godina potpuno izbrisan", rekao je Hebrang.

Pročitajte više