Josipović i sedam poučaka: Tko kaže da je novi predsjednik dosadan?

VEĆ NA prvoj predsjedničkoj konferenciji za novinare Ivo Josipović morao se braniti od kritika i objašnjavati skandale koji su izbili u javnost. Nije loše za prvi dan na Pantovčaku. U napetom iščekivanju budućih kontroverzi možemo zaključiti da je tu za prvi put bilo mnogo korisnih poučaka.

PRVI POUČAK: Žalite se Predsjedniku, a ne policiji

Ako se kao običan građanin nađete na udaru laži, tračeva i podvala koje o vama šire nekakvi paraobavještajci ili obični provokatori, nemojte se obratiti policiji. Obratite se izravno Uredu predsjednika. Evo kako je to objasnio Ivo Josipović na press konferenciji: "Obratio sam se predsjedniku Republike, kao čelniku legalne obavještajne zajednice, a ona je obavila posao kako ga obavještajna zajednica treba obavljati". Dakle, kao obični građani i legalisti, da ne govorimo pritom još i ustavno-pravni stručnjaci, za pomoć se ne obraćate institucijama koje bi se trebale baviti zaštitom građana - recimo, policiji - već upravo onoj koja se time ne bi smjela baviti. Što nas dovodi do iduće stavke.

DRUGI POUČAK: Nagradite onog tko vam je pomogao

Ako vam u nastojanjima da se kao običan građanin, izravno na Pantovčaku, zaštite od kriminalaca i paraobavještajaca, pomoć pruži savjetnik za nacionalnu sigurnost, svakako se pobrinite za to da ga za tu pomoć nekako nagradite. Primjerice, da ga ostavite na mjestu savjetnika. Argument je neoboriv: zaslužio je imenovanje time što vam je pomogao u izbornoj kampanji. To je svakako dobar argument za priču o stručnosti i moralnosti. I za još malo priče o Perkoviću...

TREĆI POUČAK: Ignorirajte stručnost i cijenite "stručnost"

Osim zahvalnosti, kriterij za imenovanje Saše Perkovića bila je i stručnost. Zanimljiv je to poučak, naročito ako se ima u vidu Perkovićeva "stručnost" u slučaju Vladimir Zagorec, gdje nije samo kršio ustavne i zakonske ovlasti pregovarajući s bjeguncem od pravde o eventualnim beneficijama pred hrvatskim pravosuđem, već je kao iskusan obavještajac dopustio da ga se pritom snimi videokamerom. Perković je i ovom prilikom pokazao "stručnost": pomogao je Josipoviću u kampanji, ali je opet dopustio da ga se ulovi s prstima u pekmezu. Doduše, ne na videosnimci, ali zato u izjavama samog šefa.

ČETVRTI POUČAK: Instalirajte "majstore" na krive funkcije

Ako vam u kampanji pomaže neki "majstor za internet", kako je Josipović na presici nazvao Marka Rakara, onda je svakako red da mu se odužite tako što ćete ga pozvati da obnaša dužnost koja s njegovim majstorstvom nema izravne veze - da bude zamjenik predstojnika Ureda predsjednika. Bez visoke škole, bez iskustva u vođenju ovakvih ureda, bez kvalifikacija i, u krajnjoj liniji, bez potrebe da netko tko bi bio zadužen samo za internet - kao pravi "majstor" - bude tako visoko pozicioniran u hijerarhiji. Tko bi, recimo, vodio ured da se Klisović razbolio? Mrak?

PETI POUČAK: Odbacite vrući kesten tek kad iskoči u javnost

Ako se pak za takvu osobu, dakle Marka Rakara, pokaže da je ostao dužan državi, onda ga promptno skinite s liste savjetnika. Ali tek kad afera izbije u javnost. Taj poučak koristan je s dva aspekta: pokazuje kako se čak i ovi novi političari rješavaju vrućih kestena, ali služi i kao upozorenje ostalim Josipovićevim suradnicima što ih čeka kad bude situacija povuci-potegni.

ŠESTI POUČAK: Tko ne vrati novac državi, ne može u Ustavni sud (Pardon, ipak može.)

Ovaj poučak ima šire značenje. Dakle ovako: Marko Rakar ne može biti djelatnik Ureda predsjednika dok državi ne vrati novac koji joj duguje, dok Ivo Josipović može biti predsjednik države iako štedionica gdje je on bio predsjednik Nadzornog odbora nije vratila novac svim štedišama, ali je vratila njemu. Je li to Nova pravednost (za razliku od one stare)? I mnogo  važnije, hoće li se po tom pravilu smjenjivati i suci Ustavnog suda (koje priseže predsjednik Republike) koji su utajili porez, poput Marka Babića?

SEDMI POUČAK: Tko još kaže da je Josipović dosadan?

I na kraju, ako se ovo sve nakupilo prvi dan u Uredu, što nas tek čeka u ostalih pet godina? Sudeći po savjetničkoj ekipi, možda ništa posebno. A sudeći po tome kako je krenulo s njihovim biografijama (Drago Pilsel i pijano kamenovanje sinagoge, Zrinka Vrabec Mojzeš i milijunski dug Stojedinice, Joško Klisović, njegov kum i supruga, pa evo i Mato Mlinarić i sudska presuda u vezi poreza), možda nas čeka pravi urnebes. I neka još samo netko napiše da je Ivo Josipović dosadan...

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više