Josipović: Kad je Boris Tadić došao u Vukovar, odnosi su bili Hollywood

BIVŠI predsjednik Ivo Josipović gostovao je u Novom danu N1 televizije, gdje je analizirao jučerašnju sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), govorio o pravosuđu, osvrnuo se na radikalizam te dao svoje mišljenje o hrvatskim odnosima sa Srbijom.

"Ostao je relikt velikih očekivanja"

Smatra da sve što se dogodilo i kako je prezentirano govori da je to bila mirna sjednica.

"Kad govorimo o VNS-u, to je bitno drukčije tijelo po svojoj moći nego što je bilo za vrijeme predsjednika Tuđmana. Ostao je relikt velikih očekivanja javnosti vezanih za te sjednice. Kad pogledate formalne nadležnosti, ima ozbiljne nadležnosti kada je riječ o obavještajnoj zajednici", kazao je Josipović.

Raspravljalo se i o drugim važnim pitanjima, onima vanjske i unutarnje politike.

"Zaključci su doneseni kada se premijer i predsjednik usuglase", ustvrdio je. Na pitanje što znači donošenje smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih službi, bivši predsjednik je odgovorio da je to "jedan program rada vezan uz sigurnosne ugroze. Lista zadaća je jedan program kojeg se obavještajna zajednica drži i radi po tome."

Aktivacija članka 17

"Predsjednik možda i jest otvarao tu temu, ali u priopćenju je samo ono što je dogovoreno. Nama koji smo izvan politike ili možda nemamo sve informacije cijela ova situacija djeluje dramatično. Kad je usporedimo sa situacijom na proljeće, ponašanje građana je ležernije, a mjere su blaže", misli Josipović.

Prije sjednice VNS-a vodila se polemika oko uloge koordinacije za domovinsku sigurnost.

"VNS ne prima upute bilo kojeg ovakvog tijela, ona mogu pomoći u pripremi sjednica. S druge strane, predstavlja forum za rasprave u vrhu državne vlasti", nastavio je Josipović. Pratio je spor vezan za radikalizaciju i sve što se dogodilo na Markovom trgu prije više od mjesec dana.

"Bilo je krivo interpretirano sve ono što je Milanović govorio. Ispalo je da je opravdavao teroristički čin, što nije bilo točno. Ne čudi me što je oko toga postignuta suglasnost. Mislim da je netočno da je predsjednik relativizirao i na neki način podržao radikalizam", Josipovićevo je mišljenje.

Vijeće je osudilo govor mržnje, o čemu Josipović misli da "dolazimo do skliskog terena odnosa izvršne vlasti". Prema pravosuđu su i predsjednik i premijer dio izvršne vlasti.

Prokomentirao je i odnose Hrvatska - Srbija

"Dolazimo opet do pitanja neovisnosti pravosuđa. Kod nas je DORH potpuno pogrešno definiran kao neovisno tijelo. Neovisno pravosuđe je samo sud. Imamo iznimno teško stanje u pravosuđu, najgore je što to u pravosuđu ne žele prepoznati ni priznati. Mislim da je to danas jedan od najvećih društvenih i političkih problema u zemlji", rekao je Josipović pa se za kraj osvrnuo na odnose sa Srbijom.

Usporedio je dolazak tadašnjeg predsjednika Borisa Tadića u Vukovar s dolaskom sadašnjeg izaslanika Aleksandra Vučića, Verana Matića, koji je kleknuo polažući vijenac za hrvatske žrtve.

"Odnosi su u to doba bili Hollywood. Danas u istu ravan stavljamo dolazak predsjednika i dolazak izaslanika predsjednika. Rekao bih da je dobro da je izaslanik došao, ali to se ne da uspoređivati s činjenicom da je sam predsjednik države bio na Ovčari i izrazio žaljenje, kajanje i na neki način zamolio za oprost", zaključio je bivši hrvatski predsjednik.

Pročitajte više