Josipović kod Pahora: Slovenija želi što skoriji ulazak Hrvatske u EU



HRVATSKI predsjednik Ivo Josipović održao je svoje predizborno obećanje i svoj prvi radni posjet odradio u Sloveniji, gdje ga je na Brdu kod Kranja uz najviše vojne počasti dočekao slovenski predsjednik Danilo Türk.

"Nisam slučajno za prvi posjet odabrao Sloveniju: prijateljstvo naših dviju zemalja i naroda traje stoljećima, a već sutra bit ćemo zajedno u EU", naglasio je Josipović koji je iskazao zadovoljstvo slovenskom potporom Hrvatskoj na putu u EU, ali i time što su se "otvorena pitanja između država počela rješavati".

"Politika mora biti u službi građana", rekao je Josipović i naglasio važnost rješavanja svakodnevnih problema s kojima se susreću građani dviju zemalja.

Prema Josipovićevim riječima, dobri odnosi Hrvatske sa susjedstvom njegov su drugi najvažniji cilj, odmah iza ulaska Hrvatske u EU, pri čemu Josipović smatra da se odnosi u regiji trebaju odvijati na europskim načelima, prenosi Novi list. Istovremeno, Türk je rekao da se problemi u regiji trebaju rješavati na temelju načela pravičnosti.

Upravo su načelo pravičnosti, za koje se zalaže Türk, i načelo međunarodnog prava, koje potiče Josipović, suštinska razlika politika dvojice predsjednika. Ta dva načela su temelji i mogućih rješavanja hrvatsko-slovenskih graničnih sporova.

Arbitražni sporazum "nije baš najbolje sročen"

Nakon svečanog dočeka, predsjednici su se uputili porazgovarati u četiri oka. Kasnije će sudjelovati i u razgovorima ministarstava vanjskih poslova obiju država, na kojima će biti i ministri Gordan Jandroković i Samuel Žbogar.


Josipović se tijekom današnjeg dana planira susresti i s predsjednikom slovenskog parlamenta Pavelom Gantarom, a slovenski mediji navode kako je ovaj posjet dobra prilika za poboljšanje bilateralnih odnosa.

Tijekom poslijepodnevnog susreta predsjednika Josipovića sa slovenskim premijerom Borisom Pahorom, dvojica su dužnosnika razgovarala o Arbitražnom sporazumu i načinu rješavanja hrvatsko-slovenskog graničnog pitanja.

Prema Pahorovim riječima, Arbitražnim sporazumom dvije države rješavaju jedno od najvažnijih otvorenih pitanja. Također, Pahor je naglasio da je Sloveniji u interesu da Hrvatska što prije uđe u EU.

Türk je jučer novinarima rekao kako je ovo dobra prilika za eventualno poboljšanje odnosa, ali je dodao i da od prvog posjeta ne treba previše očekivati. Dodao je kako je Arbitražni sporazum potpisan između dviju vlada dobar okvir za rješavanje otvorenih problema. Josipović je dosad imao drukčiju priču i tvrdio je da taj sporazum nije baš najbolje sročen, ali je rekao da će ga poštovati.

Oba su predsjednika po struci pravnici i sveučilišni profesori.

Pročitajte više