Josipović na strani Nobila: Komora je pod pritiskom HDZ-a!

HRVATSKI predsjednik Ivo Josipović reagirao je na odluku Hrvatske odvjetničke komore kojom je Komora protiv odvjetnika Damira Polančeca Ante Nobila pokrenula stegovni postupak zbog načina obrane u slučaju HEP-TLM. Naime, predsjednik je kazao kako se "ne sjeća vremena, ili je ono bilo jako davno u nekom bivšem sustavu, kada je odvjetnička komora tako brzo reagirala na poticaje iz politike".

"Moja zadaća je da se brinem o javnoj službi", kazao je Josipović i dodao da Komora, osim što je udruga odvjetnika, obavlja i javnu funkciju.

"Nezgodna povezanost" predsjednika Komore sa slučajem

Predsjednik je komentirao i pismo koje je predsjedniku Hrvatske odvjetničke komore Leu Andreisu poslala premijerka Jadranka Kosor. Josipović je tako kazao da mu "to pismo samo po sebi ne smeta jer svatko ima pravo preispitivati postupke pojedinih članova ceha, ali je začuđen reakcijom tri istaknuta člana vladajuće stranke koji su isprovocirali postupke HOK-a". Također je kazao da je "nezgodna povezanost" predsjednika Komore s konkretnim slučajem, jer je kao odvjetnik bio angažiran u privatizaciji šibenskog TLM-a.

Predsjednik je odbacio tvrdnje u kojima stoji da on želi utjecati na radi ili odluke Komore. "Mogu se prisjetiti medijskih istupa mnogih odvjetnika koji nisu imali ovakve posljedice", kazao je Josipović.

"Odvjetnička komora postupila na način koji ne ulijeva povjerenje u neovisno postupanje"

"Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović odbacuje insinuacije iz priopćenja Odvjetničke komore o tome da navodno politički želi utjecati na rad te organizacije. Upravo suprotno, Predsjednik Republike, zalažući se za opći interes, podržava neovisnost odvjetništva od politike i ukazuje da je Odvjetnička komora pri pokretanju stegovnog postupka protiv odvjetnika Nobila postupila na način koji ne ulijeva povjerenje u neovisno postupanje.

Naime, pokretanje stegovnog postupka uslijedilo je u okolnostima koje opravdavaju sumnju u njegovu političku motiviranost, prije svega jer je uslijedilo nakon političkih izjava o radu odvjetnika Nobila. Na intervjue ovoga tipa Odvjetnička komora do sada nije reagirala, posebno ne ovom brzinom. Uz to, povezanost predsjednika Odvjetničke komore sa slučajem dovodi u pitanje motive pokretanja postupka. Upravo zato, jer je neovisnost svakog pojedinog odvjetnika i same Odvjetničke komore i javni interes, Predsjednik Republike je upozorio na potrebu jednakih kriterija i neovisnosti u postupanju Odvjetničke komore od politike i privatnih interesa pojedinih čelnika Komore", stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

Podsjetimo, zbog intervjua koji je Ante Nobilo dao Globusu, a u kojem je rekao kako istražna tijela nastoje suziti istragu protiv njegova branjenika i bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, protiv odvjetnika je pokrenut stegovni postupak od strane Hrvatske odvjetničke komore.

Odvjetnik je, naime, potpuno siguran da svojim intervjuom nije povrijedio odvjetnički kodeks. "Smatram da postoji u ovoj zemlji sloboda govora i da tzv. politički udar na premijerku ne može biti sankcioniran po nikakvim propisima u ime slobodne i demokratske države", kazao je za Index Nobilo te dodao kako će na disciplinskoj komisiji nastojati dokazati da intervjuom u Globusu nije prekršen etički kodeks.

Pročitajte više