Josipović o prvih 100 dana: Nastojim provoditi ono što sam obećao

PREDSJEDNIK Ivo Josipović iznio je danas pred novinarima svoju ocjenu i svoj pogled na prvih sto dana provedenih na Pantovčaku, rekavši kako je od početka nastojao provoditi ono što je u predizbornom programu obećao, a građani će sami ocijeniti koliko je u tome uspio.

Josipović je novinarima priznao da se brzo morao prilagoditi novoj funkciji i da nije imao privilegiju polagano se uhodavati i privikavati na predsjedničke obveze, te da mu je i danas ponekad teško ustati i krenuti na posao, posebno kada navečer kasno legne. Jedino što bi u dosadašnjem mandatu mogao ocijeniti lošom ocjenom, rekao je, jest brzopleto prikupljanje savjetničkog tima. S tim je, objasnio je, trebao pričekati.

Suradnja s Vladom? Dobra

Odgovarajući potom i na pitanja novinara, Josipović je dosadašnju suradnju s Vladom i premijerkom Kosor ocijenio "dobrom". Komentirajući također i formiranje tima gospodarskih stručnjaka, objasnio je kako je njegov cilj bio potaknuti pozitivne ekonomske procese, posebno one koji se odnose na poticanje zapošljavanja i nove investicije u gospodarske projekte, a naglasio je i potrebu da se u gospodarske projekte snažnije uključe i poljoprivrednici. Josipović kaže i da podupire Vladin gospodarski program za izlazak iz krize te da će u svome mandatu posebno inzistirati na socijalnoj osjetljivosti i smanjenju razlika između bogatih i siromašnih.

Predsjednik je naglasio i da njegov najnoviji posjet Sarajevu i njegova prisutnost Igmanskoj inicijativi, za razliku od one prijašnje, nije izazvala negativne komentare iz Vlade. Dodao je i da od premijera Republike Srpske Milorada Dodika, s kojim se također susreo tijekom vikenda, očekuje da ispuni obećanje da će RS značajnije financirati obnovu domova Hrvata povratnika, te je pozvao i hrvatsku Vladu da se također uključi u projekte obnove.

Pročitajte više