Josipović o smrti Milke Planinc: Zadužila je Hrvatsku i zaslužila poštovanje

MILKA PLANINC, bivša predsjednica Saveznog izvršnog vijeća SFRJ, preminula je danas u Zagrebu u 87. godini života. Deset godina bila je na čelu Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, od 1972. do 1982. godine, te je jedina žena u povijesti koja je bila premijerka neke komunističke zemlje.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je poruku sućuti obitelji hrvatske političarke Milke Planinc. "Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti poštovane Milke Planinc. Svojim sudjelovanjem u antifašističkoj borbi i zalaganjem za ideale socijalne pravde zadužila je Hrvatsku i zaslužila poštovanje", stoji u poruci sućuti predsjednika Josipovića.

Milka Planinc rodila se u Drnišu 1924. Godine 1941. kao 19-godišnjakinja pridružila se NOB-u te postala izrazito privržena Josipu Brozu Titu. Tri godine kasnije stupa u Komunističku partiju. Kraj rata dočekala je s činom poručnice. Od 1947. Milka živi u Zagrebu, a od 1949. slijedi njezin uspon u političkom životu SR Hrvatske i SFRJ.

Nakon sloma hrvatskog proljeća Milka Planinc dolazi na čelo Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske odakle, na prijedlog Josipa Vrhovca, daje uhititi Franju Tuđmana, Dražena Budišu, Šimu Đodana, Marka Veselicu, Vladu Gotovca, Hrvoja Šošića i druge njegove aktere.

Josip Vrhovec protiv nje će 1977. voditi unutarpartijske intrige, a Milku Planinc zaštitit će sam Josip Broz Tito.

Par-nepar vožnja, nestašica ulja, kave, čokolade...

Predsjednica Saveznog izvršnog vijeća Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije bila je od 16. svibnja 1982. do 15. svibnja 1986. Radi se o razdoblju obilježenom ekonomskom nestabilnošću uzrokovanom naplatom starih kredita zbog koje je uveden Dugoročni program ekonomske stabilizacije. Program je među ostalim podrazumijevao smanjenje uvoza, što je uzrokovalo nestašicu nekih osnovnih proizvoda u trgovinama, ali i nestašicu benzina.

Milka Planinc povukla se u mirovinu nakon isteka premijerskog mandata. Devedesetih godina iz zdravstvenih razloga počela je koristiti invalidska kolica.

Pročitajte više