Josipović: Pjevanje klape HRM-a za Gotovinu je potencijalno štetan događaj

PREDSJEDNIK Ivo Josipović zatražio je od zapovjednika Glavnog stožera HV-a generala zbora Josipa Lucića službeni izvještaj o tome zašto je klapa Sveti Juraj nastupila u nedjelju na splitskom koncertu potpore generalima optuženima za ratne zločine.

"Potencijalno je riječ o štetnom događaju", kazao je danas Josipović te dodao kako se nada da nam on neće naštetiti. Predsjednik je kazao i da su premijerka Jadranka Kosor i on mnogo radili na tome da uvjere "prijatelje iz međunarodne zajednice" u vjerodostojnost Hrvatske prema Haškom sudu, a da zadnji događaj tome nije išao u prilog.

Na koncertu bili i visoki časnici HV-a 

Zapovjednik kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac kazao je da je Glavni stožer dobio zahtjev za nastupanje klape koji je ranije Ministarstvo obrane odobrilo. Jutarnji list piše kako su se na koncertu našli i neki visoki časnici HV-a, i to pomoćnik zapovjednika HRM-a Dragiša Konza i zamjenik ravnatelja personalne središnjice HRM-a Ivan Zelić.

Skandalozna je i činjenica da je koncert prenošen na HTV-u, a čuđenje zbog toga iskazano je i u diplomatskim krugovima koji su i ranije iskazivali nezadovoljstvo time što hrvatske vlasti financiraju obranu generala Ante Gotovine uz sredstva koja odvjetnici dobivaju od Haškog suda.

Pročitajte više