Josipović protiv "nepodnošljive lakoće" Kosoričinih reformi

IVO JOSIPOVIĆ danas je na Pantovčaku prvi put okupio svoje Vijeće za socijalnu pravdu. Zadaća članova vijeća bit će bavljenje ljudskim, radnim i socijalnim pravima, kao i ostvarivanje svih načela za koja se Josipović zalagao u svom programu "Nove pravednosti".

Profil Josipovićevih suradnika u Vijeću za socijalnu pravdu vrlo je raznolik, a posebno je zanimljivo primijetiti da je predsjednik agnostik pozvao čak dvojicu svećenika - Ivana Grubišića i profesora  biblijskih znanosti i orijentalnih jezika Adalberta Rebića.

U Vijeću će također sjediti poznata zviždačica Ankica Lepej, predsjednik hrvatskog Transparency Internationala Zorislav Antun Petrović, predsjednik Građanske udruge za ljudska prava Zoran Pusić, psihologinja Mirjana Krizmanić, umjetnica Ivona Biočić Mandić, odvjetnica Davorka Galić...

Prava umirovljenika branit će Ivan Nahtigal, sindikate predstavljaju Ivica Babić, Stjepan Kolarić, Jagoda Milidrag Šmid i Ljubica Pilić, a invalide zastupa Hrvoje Belamarić. Dušanka Marinković Drača će Josipovića savjetovati o radnim pravima, a na tom planu sigurno će vrijedni biti i savjeti stručnjaka za socijalno pravo i socijalnu politiku Vlade Puljiza.

Josipović: Ne smijemo dopustiti nepodnošljivu lakoću reformi

Vijeće za socijalnu pravdu održalo je svoju prvu sjednicu, a glavna tema bile su Vladine mjere za borbu protiv krize. Na račun prijedloga Jadranke Kosor palo je nekoliko oštrih kritika.

"Vladine mjere morale bi imati i socijalni, a ne samo ekonomski karakter", rekao je Ivo Josipović koji smatra da se "nepodnošljiva lakoća reformi ne smije dopustiti". "Moramo voditi računa o najugroženijim građanima. Teret krize trebaju svi nositi pravedno, a posebno oni koji imaju najviše", kaže Josipović.

GSV podržalo Kosoričine reforme

O premijerkinom programu za gospodarski spas bilo je riječi i na današnjoj sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća, ali sa sasvim drugačijim zaključkom. GSV je Kosorici dao podršku u provođenju potrebnih reformi.

Jadranka Kosor danas je članovima Gospodarsko socijalnog vijeća objašnjavala ključne točke svoje gospodarske reforme i osigurala njihovu podršku. Izjavio je to Božidar Kalmeta, koji je rekao da će GSV još raspravljati o operacionalizaciji samog programa, te najavio da će Vlada idućeg tjedna usvojiti hodogram provedbe programa s točno određenim rokovima.

Pročitajte više