Josipović: Rado bih predsjednika Tadića pozvao u Vukovar

NOVOIZABRANI predsjednik Ivo Josipović izjavio je u intervjuu beogradskom Blicu kako bi volio da srpski predsjednik Boris Tadić dođe na njegovu inauguraciju u Zagreb 18. veljače, napomenuvši kako ne bi želio da mjera odnosa između Srbije i Hrvatske budu odnosi s trećim zemljama.

Ukoliko Tadić stigne u Zagreb, Josipović napominje kako bi jedna od prvih tema njihova razgovora svakako bila aktualna hrvatska tužba, ali i srpska protutužba pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

"Tužbe apsolutno ne pridonose poboljšanju odnosa. Zato je i bolje problem riješiti bez sudskog procesa. I bilo bi bolje da se problem već riješio. Predložit ću predsjedniku Tadiću već na inauguraciji da se problemi riješe tako da tužbe budu nepotrebne", napomenuo je Josipović, dodajući kako tužba sama sebi ne može biti svrha.

Srbija nema šanse da dokaže navode iz protutužbe

Na pitanje novinara Blica boji li se srpske protutužbe novi hrvatski predsjednik odgovara kako ga ona nimalo ne plaši te da osobno ne vjeruje da Srbija ima bilo kakve šanse da dokaže navode iz svoje protutužbe, dok Hrvatska, kako je rekao, ima bolje izglede za to.

Josipović je potvrdio kako će posjet Beogradu biti jedan od prioriteta u njegovom prvom mandatu, no ponovio je kako se ipak nada da će prvi susret s Tadićem imati u Zagrebu na inauguraciji.

Također je, na pitanje novinara smatra li da će se bilo što promijeniti ako Međunarodni sud pravde presudi da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova protupravno, odgovorio kako ne vjeruje da će ta odluka išta promijeniti u odnosima Hrvatske i Srbije, no da bi svakako podržao eventualne nove pregovore Beograda i Prištine i sve što se Beograd i Priština dogovore.

"Rado bih predsjednika Tadića pozvao u Vukovar"

"Ali ne bih ništa gurao. Nije stvar Hrvatske da uređuje te odnose. Isto kao što i kad bih mogao ne bih nametao rješenja za BiH. To bi dalo loš rezultat", upozorio je Josipović, dodajući kako za sada ne namjerava posjetiti Kosovo.

Dodao je i kako bi predsjednika Tadića vrlo rado pozvao u Vukovar te da vjeruje kako će "doći vrijeme kada će se velika stratišta svih naroda zajednički obilaziti".

Pročitajte više