Josipović dobio službene rezultate izbora, Milanović sutra u 11 sati dolazi po mandat

NAKON što su DIP i Ustavni sud odbacili i posljednje žalbe na provedbu izbora te smo napokon dobili konačne i službene rezultate, sutra će predsjednik Ivo Josipović Zoranu Milanoviću predati mandat za sastavljanje nove hrvatske Vlade.

Iz izvora u Uredu predsjednika Josipovića neslužbeno doznajemo kako će Milanović po mandat sutra doći na Pantovčak u 11 sati. Danas u 19 sati će predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin predsjedniku Josipoviću donijeti službene rezultate parlamentarnih izbora koji su se održali 4. prosinca. Zbog velikog broja žalbi i procedure njihova rješavanja, proces potvrde rezultata se odužio čak devet dana.

"Sutra ću uručiti mandat izbornom pobjedniku", potvrdio je Josipović na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s predsjednikom DIP-a Brankom Hrvatinom, koji je na Pantovčak donio službene i konačne rezultate izbora. Hrvatin je naglasio da su izbori protekli mirno, dostojanstveni i u demokratskom duhu, s čim se složio i Josipović.

Josipović je, odgovarajući na novinarsko pitanje, poručio da od buduće vlasti očekuje uređivanje biračkih popisa, za koje kaže da trenutno nisu sasvim vjerodostojni. "Očekujem da će se izborno zakonodavstvo uskladiti s realnošću, što prije svega znači uređenje propisa o prebivalištu", kazao je Josipović dodavši da je hrvatsko izborno zakonodavstvo po njegovom sudu zastarjelo.

DIP objavio "konačne rezultate"

Nakon što dobije mandat od predsjednika, Milanović kreće u sastavljanje Vlade čiji program mora u Saboru potvrditi većina zastupnika. Tada će novi ministri i premijer položiti prisegu. Sabor na prvo zasjedanje saziva predsjednik Ivo Josipović.

DIP je u priopćenju izvijestio da objavljuje "konačne službene rezultate" izbora koji su održani 3. i 4. prosinca. "Odlukom Ustavnog suda od 13. prosinca ocijenjeno je da su izbori provedeni u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu Republike Hrvatske i Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor", piše u priopćenju DIP-a. Službeni rezultati izbora će sutra biti objavljeni u Narodnim novinama. 

Pročitajte više