Josipović uoči inauguracije: Ponosan sam

IVO JOSIPOVIĆ dan prije inauguracije na svom je Facebook profilu napisao kako "polaže prisegu da će savjesno obavljati dužnost i služiti Hrvatskoj". "Ponosan sam i s velikim osjećajem odgovornosti" - dodaje.

PROTOKOL

11  sati  
Građani i svi gosti trebali bi već biti na Markovom trgu

11.40 sati
 Ivo Josipović dolazi sa suprugom pješice iz smjera Vranicanijeve palače

11.50 sati  
Stiže predsjednik Mesić koji obavlja posljednju smotru postrojbe Hrvatske vojske

12 sati 
Nakon što grički top označi podne, i kada odzvone crkvena zvona crkve Svetog Marka, na pozornicu će se popesti suci Ustavnog suda

12.01 sati
 Dolazak Ive Josipovića i supruge na pozornicu, zbor Ivana gorana Kovačića otpjevat će himnu

12.06 sati
Ivo Josipović izgovara tekst predsjedničke svečane prisege

12.10 sati
 Nastupno obraćanje prof.dr.sc. Ive Josipovića

12.20 sati 
Čestitka g. Stjepana Mesića i gđe Milke Mesić novom predsjedniku RH

12,22 sati 
Glazbeni program Čestitanje domaćih i stranih uzvanika

13,00 sati 
Ručak u palači Dverce za šefove izaslanstava

17,00 sati 
Oproštajni susret bivšeg i aktualnog Predsjednika Republike Hrvatske u Uredu Predsjednika

Stjepan Mesić za nekoliko sati postat će prvi umirovljeni hrvatski predsjednik. Točno u 11.30 sati Ivo Josipović napustit će svoj stan u Palmotićevoj, dio puta prema Markovu trgu prijeći će automobilom, a od Vranicanijeve poljane kroz građane će proći pješke.

Deset minuta prije početka inauguracije bivši će se i budući predsjednik naći na Markovu trgu. Mesić će posljednji put obaviti prijavak Počasne postrojbe, a Josipović spremno očekivati pucanj iz Gričkog topa. Kada Grički top označi podne, Josipović će zajedno sa suprugom i kćeri stupiti na pozornicu, odslušati hrvatsku himnu te položiti prisegu pred predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec.

Iako je agnostik, završne riječi prisege, "Tako mi Bog pomogao", Josipoviću neće teško pasti. "To je dio tradicije koji ja prihvaćam", u nekoliko je navrata objašnjavao treći hrvatski predsjednik koji ionako ne namjerava nastaviti rat s Crkvom, koji je njegov prethodnik vodio deset godina. Nakon prisege slijedi Josipovićev prvi predsjednički govor, a nakon završetka ceremonije na Markovu trgu oko 30 uzvanika će se uputiti na svečani ručak u palaču Dverce.

Svečani ručak, primopredaja na Pantovčaku pa televizijsko obraćanje

No, to će biti samo početak prvog dana Josipovićeve ere na Pantovčaku. Dva će se predsjednika opet susresti u Uredu koji još nekoliko sati okupira Mesić, te će primopredaja vlasti biti održana oko 17 sati, nakon čega će Mesić napustiti Pantovčak kao bivši predsjednik. Kamo će se preseliti, zasad nije sasvim jasno s obzirom na to da njegova nova rezidencija u Grškovićevoj ulici neće biti do kraja uređena još nekoliko tjedana.

Josipović će, pak, nakon što isprati Mesića s Pantovčaka, imati još jedno obraćanje naciji. Ovoga puta preko nacionalnih televizija. Svojim javnim obraćanjem koje će uživo prenositi sve tri televizije s nacionalnom koncesijom, Josipović će zaključiti svoj prvi dan na Pantovčaku. Svaki pokret i svaka riječ trećeg hrvatskog predsjednika tijekom dana će biti pod povećalom, a idućih dana podvrgnuta analizama.

Sve je isplanirano do najsitnijih detalja

Zbog toga ništa nije prepušteno slučaju. Na Trgu svetog Marka jučer je održana generalna proba, koju je došao pogledati i sam Josipović, a oko je bacila i premijerka Jadranka Kosor, koju je također zanimalo što je sutra očekuje. Sve su, naravno, pod kontrolom držali ljudi zaduženi za protokol i osiguranje, pred kojima je vrlo izazovan dan iako je sve isplanirano do posljednjeg detalja.

Na Markovu trgu sva su mjesta rezervirana za uzvanike s pozivnicama i novinare. Građani koji žele biti na ceremoniji, bit će smješteni nešto niže, u Ćirilometodskoj ulici. Pune ruke posla imat će i zagrebačka policija, koja će snimati svaki detalj skupa i brinuti se o sigurnosti. Građanima tako neće biti dopušteno u Gornji grad unositi alkohol niti potencijalno opasne predmete.

Zagrepčanima se preporučuje da u centru grada ne koriste osobna vozila, s obzirom na to da će promet na mnogim mjestima biti obustavljen. Do 17 sati tako je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje svih vozila u svim ulicama i trgovima na području Gornjeg grada - od Ilirskog trga do Mesničke ulice, uključujući i Mesničku, te u Pierottijevoj ulici i Ulici I. Kršnjavoga od Kačićeve do Savske. Ulicom Tuškanac od Nazorove do Streljačke ulice zabranjen će biti promet svim vozilima osim onima s rezervacijom parkirališta u garaži Tuškanac, u četvrtak od 7 do 17 sati.

Na inauguraciji deset stranih predsjednika

Na listi međunarodnih uzvanika koji će biti na Josipovićevoj inauguraciji ima nekoliko uglednih imena, ali teško je ne primijetiti da je Mesić i 2000. i 2005. prikupio atraktivniju publiku. Na prvu Mesićevu inauguraciju stigao je "skoro cijeli svijet", što je razumljivo s obzirom na to da se to doživljava kao jedan od ključnih trenutaka koji je označio kraj tuđmanizma i početak demokracije u Hrvatskoj. Stoga je i lista Mesićevih gostiju pet godina kasnije bila nešto siromašnija, ali na njoj je ipak bilo jedno ime čiji je izostanak danas više nego uočljiv.

Srpski predsjednik Boris Tadić, koji je 2005. godine bio oduševljen zbog posjeta Zagrebu i razgovora "sa svojim prijateljem Stipom Mesićem", na Josipovićevoj se inauguraciji neće pojaviti. Srbija, zapravo, neće uopće imati svog predstavnika na Markovu trgu, a razlog bojkota je odluka da se pozivnica pošalje i predsjedniku Kosova koji je potvrdio dolazak. Srbi, naime, i dalje odbijaju sudjelovati u događajima na koje su pozvani predstavnici države koja je do jučer još bila pod patronatom Beograda. Iako su ga i Mesić i Tadić otvoreno pozvali u Zagreb, Tadić je odlučio da se ne može odazvati.

Predsjednici koji će doći na Josipovićevu inauguraciju na Markovu trgu su: László Sólyom (Mađarska), Georgij Parvanov (Bugarska), Ivan Gašparovič (Slovačka), Lech Kaczynski (Poljska), Danilo Türk (Slovenija), Bamir Topi (Albanija), Željko Komšić (BiH), Filip Vujanović (Crna Gora), Đorđi Ivanov (Makedonija) i Fatmir Sejdiu (Kosovo). Od uglednijih gostiju svakako treba spomenuti još i europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, predsjednika španjolskog parlamenta Francisca Javiera Roja Garciju, zamjenika američke državne tajnice Jacoba J. Lewa, švedskog šefa diplomacije Carla Bildta, kineskog ministra kulture Caija Wua...

Strani mediji ne spominju Josipovićevu inauguraciju

Iako su najugledniji europski mediji sa zanimanjem pratili predsjedničku utrku u Hrvatskoj, posebno drugi krug u kojem su ugledne tiskovine poput Guardiana ili Economista analizirale kandidate Josipovića i Bandića, vijest o inauguraciji u svijetu (ali i u regiji) je prošla gotovo nezapaženo.

Dan prije inauguracije izvještaje o polaganju prisege trećeg hrvatskog predsjednika od relevantnijih medija u okruženju donose tek B92 i Slovenska tiskovna agencija (STA). U uglednijim se stranim medijima ime trećeg hrvatskog predsjednika nekoliko sati uoči inauguracije praktički i ne spominje.

Pročitajte više