Josipović uzvraća premijerki: Nisam siguran da su svi ministri prošli provjeru

PREDSJEDNIK Ivo Josipović danas je odgovorio na kritike koje mu je ovaj vikend uputila premijerka Jadranka Kosor u vezi s gospodarskim savjetom te rekao kako to tijelo vidi kao pomoć sebi, jer Vladi i na tom području želi biti partner.

Istaknuo je kako je nepotrebna nervoza koju je pokazala premijerka kritiziravši njegov gospodarski savjet. "Time ne želim stvarati nikakvu paralelnu vladu niti Vladi zabijam nož u leđa, no svatko, pa i Vlada, mora imati nekoga tko nadgleda kako se radi. Sastav mog gospodarskog savjeta iznimno je kompetentan i bit će još i pojačan", kazao je danas predsjednik Josipović u svom prvom gostovanju na novoj funkciji, u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom na kavi". Dodao je i kako zbog loše gospodarske situacije u državi s nestrpljenjem iščekuje predstavljanje Vladina paketa mjera koje bi trebale dovesti do poboljšanja.

"Treba poslušati stručnjake koji kažu da nam krizni porez nije donio ništa dobroga"

Na pitanje o poskupljenju energenata koje će dodatno osiromašiti Hrvate, predsjednik je rekao kako cijenu diktira tržište, ali da država treba primjenjivati i socijalne mjere. Smatra i kako bi bilo dobro poslušati savjete stručnjaka koji tvrde da nam krizni porez nije donio ništa dobroga. Tu izjavu bi trebalo tumačiti kao pritisak na Vladu da ga ukine.

Uz odgovor premijerki o sastavljanju gospodarskog savjeta, Josipović je danas prilično žustro odgovorio i HDZ-ovcu Andriji Hebrangu, kojega je pobijedio u predsjedničkoj kampanji, na opasku kako na inauguraciji nije bilo dovoljno zastava. Predsjednik tvrdi kako "Hebrang možda nije vidio barem desetak zastava, koliko ih je tamo bilo" te da je ta kritika možda nastavak Hebrangove politike da ne govori uvijek istinu. Josipović je branio i svoj izbor savjetnika, od kojih su se mnogi pokazali dvojbeni, argumentom da ih je birao prema stručnosti i onome što su ranije radili te ih se odrekao čim je shvatio "da imaju grijehe".

"Nisam siguran da su svi ministri prošli provjeru"

"Dakle, bio je to demokratski iskorak, a ne šlamperaj. Uostalom, nisam siguran da su i svi ministri prošli provjeru", kazao je Josipović, ali nije želio o konkretnim imenima nego je samo značajno dodao da "znamo tko je pod optužbama".

Pročitajte više