Josipović za objavljivanje Registra branitelja, ali da samo dio podataka ostane tajan

PREDSJEDNIK Ivo Josipović jučer je ponovio ono što je često govorio, da što prije treba napraviti Zakon o objavi podataka iz Registra branitelja.

"On bi definirao koji točno podaci sa sigurnosnog aspekta mogu biti objavljeni, bilo bi to vrlo važno, pridonijelo bi koheziji u društvu te položaju branitelja", kazao je Josipović nakon što je pogledao izložbu "Dani poslije", koju je organizirala zagrebačka Hvidra, piše Večernji list. 

"Branitelje ne zovite privilegiranim slojem"

Na njoj su izložene 43 fotografije ratnih vojnih invalida, a vide se i ozljede koje su "zaradili" u ratu. Josipović je kazao kako braniteljima treba dati sva prava koja zaslužuju te iznio stav da nema novca kojim se može platiti stradavanje.

Predsjednik je zatražio od društva da promijeni svoju retoriku prema vojnim invalidima te da im se ne režu naknade i da ih se ne proziva kao "privilegirani sloj". Branitelji su od predsjednika tražili da im se pridruži u rujanskoj akciji u kojoj će više od 7 tisuća vojnih invalida darovati krv.

Inicijativa za izradu zakona o objavi podataka iz Registra, kojom bi se dio podataka zaštitio

Prema pisanju Večernjeg lista, s Pantovčaka dolazi inicijativa za izradu zakona o objavi podataka iz Registra. Dio podataka na taj bi se način zaštitio: prvenstveno djelatne vojne osobe i obavještajci. Svi ostali podaci mogli bi i dalje ostati tajni. Pristup njima trebalo bi dopustiti, smatra dio branitelja i predsjednik Josipović, ratnim zapovjednicima koji bi uvidom u te popise mogli provjeriti jesu li od prve linije fronte do Registra njihove postrojbe bujale ili je možda netko od suboraca izostavljen.

"Nastavljamo s inicijativom za objavu Registra jer je to predsjednik Josipović obećao u kampanji. Usto, stotine branitelja javlja se u Ured tražeći upravo objavu popisa ratnika", kazao je savjetnik predsjednika Josipovića, Predrag Matić Fred.

Pročitajte više