Joško Joras osudio paljenje hrvatske zastave

SLOVENSKI predsjednik Danilo Tuerk u srijedu će se najvjerojatnije susresti s Joškom Jorasom, koji još od proteklog tjedna štrajka glađu. Joras je u izjavi za slovensku televiziju kazao kako će s predsjednikom Slovenije "rado razgovarati o tome kako se suprotstaviti uzurpaciji slovenskog teritorija".

Joras je također osudio paljenje hrvatske zastave u Umagu, kazavši kako se "pripadnost jednom narodu dokazuje na drugačije načine", te dodao kako se ne treba spuštati na taj nivo.

S druge pak strane, slovenski predsjednik Tuerk danas je odgovorio predsjedniku Mesiću, koji je kazao da mu je čudno kako netko u Hrvatskoj piše grafit  "Tukaj je Slovenija". Naime, Tuerk je kazao kako je taj "teritorij" ipak slovenski, no u istoj rečenici je napomenuo kako će se teško moći biti primijeniti odluka suda u Piranu koji je Jorasu dao za pravo ukloniti žardinijere s ilegalno sagrađenog puta.

Podsjetimo, Joško Joras počeo je štrajk glađu sve dok se provede odluka suda u Piranu. Naime, Okružni sud u Piranu u vezi s tužbom Jorasa protiv Republike Hrvatske zbog ometanja posjeda izdao privremenu odluku kojom je udovoljio zahtjevima tužiteljske strane i odredio da Hrvatska u roku od 24 sata nakon primitka rješenja mora ukloniti betonske posude za cvijeće i omogućiti ponovno korištenje staze za šetnju i vožnju svim prijevoznim sredstvima. Hrvatska je temeljem naknadnog dogovora sa Slovenijom odbila to učiniti.

I.Ć.
Foto: Regional Express

 

Pročitajte više