Jovanka Broz: Djeca i ja smo isključivi nasljednici Titovih autorskih prava

JOVANKA BROZ, posljednja žena bivšeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, optužila je Srbiju da nezakonito raspolaže Titovom imovinom, naglasivši da su ona i Titova dva sina jedini nasljednici i vlasnici autorskih prava.

Brozova je u izjavi listu Politika upozorila da je Savezni ustavni sud 29. siječnja 2002. godine donio odluku prema kojoj je Srbija dužna imovinu Josipa Broza Tita vratiti njegovim zakonskim nasljednicima.

Tom odlukom utvrđeno je da se Zakon o upravljanju stvarima u društvenom vlasništvu, a koje su vezane za život i rad Josipa Broza Tita, ne podudara s Ustavom tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, navela je Jovanka Broz i dodala da su sudskom presudom iz 1984. godine ona i Titovi sinovi Žarko i Aleksandar Broz proglašeni jedinim nasljednicima Titovih djela i vlasnicima njegovih autorskih prava te da njezina osobna imovina ne podliježe ostavinskoj raspravi, zbog čega Srbija njome nezakonito raspolaže.

Jovanka: Objavili su fotografije iz osobne zbirke bez mojeg odobrenja


Jovanka Broz je upozorila i da su večernje novosti prekršile autorska prava jer su prošle godine objavili "Titov dnevnik", a potom su i u Muzeju povijesti Jugoslavije postavili izložbu pod nazivom "Tito-foto".

"Duboko sam povrijeđena tom izložbom! Zaprepastilo me da bez bilo kakvog razgovora sa mnom, bez pitanja i odobrenja objavljuju moje fotografije" rekla je Jovanka Broz, dodajući da Brozovi nasljednici sudskom odlukom imaju pravo na honorare i naknade za sve što se o njemu objavljuje.

Prema riječima Brozove, na izložbi su prikazane fotografije iz osobne, privatne zbirke i vrlo intimne naravi, zbog čega je očekivala da će je autori izložbe pitati za dozvolu za objavljivanje, što nije učinjeno.

Pročitajte više