Jovica Stanišić otputovao u Den Haag

BIVŠI načelnik Službe državne sigurnosti MUP-a Srbije, haaški optuženik Jovica Stanišić, otputovao je u srijedu ujutro u den Haag redovitom linijom JAT-a, potvrdio je novinarima njegov odvjetnik Vladan Vukčević.

Stanišić je, zajedno s također optuženim Frankom Simatovićem Frenkijem, osnivačem i prvim zapovjednikom Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, koji je već izručen Međunarodnom kaznenom sudu, uhićen dan nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića 12. ožujka, a haaška optužnica mu je potvrđena početkom svibnja.

Nacionalno vijeće za suradnju s Haaškim tribunalom donijelo je odluku da će se Stanišićev, kao i Simatovićev, odlazak u den Haag tretirati kao dobrovoljna predaja tom sudu, jer je haaška optužnica podignuta kad su oni već bili u pritvoru, a obojica su ranije izjavljivali da bi se u slučaju optužbe dobrovoljno predali Haaškom sudu.

Stanišić i Simatović su optuženi za zločine protiv čovječnosti počinjene u ratovima u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.

Pročitajte više