Jučer počeli kolektivni pregovori za zaposlene u državnim službama

JUČERAŠNJIM sastankom pregovaračkih odbora sindikata državnih službi i Vlade započeli su pregovori koji bi trebali rezultirati novim kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike, te rješavanjem drugih pitanja od značaja za položaj zaposlenika u državnim službama, priopćeno je danas iz Sindikata državnih službenika i namještenika..

Potpredsjednica Vlade i voditeljica pregovaračkog odbora Vlade Jadranka Kosor naglasila je želju Vlade da dvije strane dobro surađuju s obzirom na zajedničke ciljeve.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Ivica Ihas izrazio je žaljenje što se sindikate nije konzultiralo pri izradi prijedloga državnog proračuna.

Podsjetio je da su sindikati državnih službi s prethodnom Vladom u listopadu 2003. potpisali protokol u kojem je kao predmet pregovora naznačeno sklapanje kolektivnog ugovora, osnovica plaće za 2004. godinu i druga materijalna prava (božićnica, dar za djecu, regres), politika plaća u idućim godinama, te pitanja uređena uredbama o koeficijentima, dodacima na uvjete rada i nagrađivanju za uspješnost u radu.

Neka od tih pitanja, kao što je osnovica u 2004. godini, djelomično su dogovorena aneksima kolektivnog ugovora, a pred Vladom je i obveza korekcije osnovice sukladno promjenama u odnosima plaća državnih službi i plaća u gospodarstvu, koja bi se trebala primjeniti od 1. srpnja.

Kao poseban problem Ihas je istaknuo tužbe državnih službenika i namještenika za ostvarivanje materijalnih prava iz kolektivnog ugovora, kao što su božićnica i dar za djecu iz 2000., prekovremeni i noćni rad u MUP-u i MORH-u, uvjeti rada djelatnika u pravosudnoj policiji i zatvorskom sustavu i plaćanje rada na područjima od posebnog državnog interesa.

Ihas je napomenuo da se, prema sindikalnim procjenama, radi o iznosu od oko dvije milijarde kuna, što je potvrdio i Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske, upozorivši da samo 5.000 policajaca potražuje po osnovi prekovremenog rada više od milijardu kuna.

Pomoćnik ministra financija Niko Rajić naglasio je da treba razdvojiti obveze bivše i sadašnje Vlade, najavivši da će se do kraja travnja izraditi trogodišnje fiskalne projekcije koje bi trebale obuhvatiti i prava iz kolektivnih ugovora.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Gledec dodao je kako je prvih 50 milijuna kuna za isplatu prava po sudskim presudama već sjelo na račun MUP-a. ?Naš je cilj podvući crtu i ne stvarati nova zaduženja? rekao je Gledec dodavši da će se u MUP-u od 1. ožujka početi plaćati prekovremeni sati.

Državna tajnica Ministarstva pravosuđa Snježana Bagić dodala je kako je, s obzirom na ishode sudskih postupaka, izvansudska nagodba razumno i poželjno rješenje.

Pregovarački odbori zaključili su da će se u idućih desetak dana pripremiti i potpisati protokol o pregovorima za kolektivni ugovor za razdoblje 2004. - 2006. godine, koristeći se protokolom iz listopada 2003. kao polaznom osnovom.

Ihas je dodao kako pregovaračkim odborima nije ostalo puno vremena s obzirom da sadašnji kolektivni ugovor ističe 30. travnja.

(Hina) pp/xmd md

Pročitajte više