Jučer smo razotkrili da doktor ekonomije širi laži o sezoni. Sad se ispričao

Foto: Grgo Jelavic PIXSELL

Željko Garača, profesor s Ekonomskog fakulteta u Splitu, u utorak je iznio netočan podatak da je u Hrvatsku u zadnja dva vikenda ušlo četiri puta manje stranih turista nego lani, za što je rekao da je frapantno i da "ne sluti na dobro".

Index je u svom tekstu demantirao tvrdnje Garače, inače doktora ekonomije. Stvar je u tome što se, kako je Hrvatska 1. 1. ušla u Schengen, građani EU više ne evidentiraju kao stranci, što dovodi do potpuno krivog zaključka do kojeg je došao profesor Željko Garača. 

>> Doktor ekonomije kaže da je četiri puta manje turista. To je žešća glupost

Sada je u razgovoru za Faktograf Garača priznao kako je pogriješio. 

“Radi se o mom propustu jer nisam dobro interpretirao podatke koji su objavljeni. Te sam podatke interno komunicirao u nekim užim krugovima, no nikome nije padalo na pamet da se radi o promjeni metodologije zbog ulaska u Schengen, tako da se ispričavam svima na dezinformaciji”, rekao je Garača za Faktograf. 

Iz MUP-a je potvrđeno kako su od 1. siječnja ukinute sve kopnene i morske granične kontrole sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom. Granice sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te s Crnom Gorom postale su vanjska schengenska granica. Hrvatske međunarodne zračne luke imale su prijelazno razdoblje od tri mjeseca za prilagodbu graničnih kontrola, a nakon toga, od 26. ožujka ove godine, schengenski letovi koji dolaze u Hrvatsku više ne zahtijevaju graničnu kontrolu. 

Pročitajte više