Jules Verne, svemirski transporter, na putu prema ISS-u

EUROPSKI transportni svemirski brod ATV nazvan "Jules Verne", u subotu u 23 sata, lansiran je na raketi nosaču Ariane 5 iz svemirskog centra Kourou u Francuskoj Gvajani koja se nalazi na sjeveroistoku Južne Amerike, na misiju prema Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Nakon 66 minuta, "Jules Verne" odvojio se od rakete nosača te je kontrola leta objavila kako je lansiranje uspješno provedeno.

Na transportni brod, veličine autobusa na kat, ukrcano je 22 tone opreme, rezervnih dijelova, hrane, zraka, vode i goriva za ISS. "Jules Verne" bit će postavljen u "parkirnu orbitu" udaljenu 1.900 kilometara od ISS-a dok ne završi misija NASA-inog space shuttlea Endeavour, a približavanje "Jules Vernea" predviđeno je za početak travnja i ostat će spojen na ISS do kraja kolovoza.

Kada transporter prebaci sav teret na ISS, on će se postupno puniti otpadom te će krenuti na povratak prema atmosferi gdje će, negdje iznad Tihog oceana, potpuno izgorjeti. Europska svemirska agencija planira lansirati po jedan takav brod godišnje narednih pet godina kako bi opskrbljivao ISS hranom, gorivom i drugom potrebnom opremom.

"ATV sa svojim velikim utovarnim kapacitetom te sposobnošću dopremanja goriva, zraka i vode na ISS, predstavlja značajno proširenje kapaciteta ISS-a", rekao je Kirk Shireman, zamjenik direktora programa ISS-a koja je dovršena oko 60 posto.

V.M.
Foto: NASA

Pročitajte više